Notícies

La Diputació invertirà 200.000 euros als cementiris dels municipis gironins amb menys de mil habitants

Foto : La Diputació invertirà 200.000 euros als cementiris dels municipis gironins amb menys de mil habitants
També organitzarà una jornada sobre la normativa, el model de reglament i la doctrina en relació amb la gestió de cementiris i serveis funeraris

La Junta de Govern de la Diputació de Girona ha aprovat avui la primera convocatòria de subvencions per a inversions municipals en cementiris. Aquest any hi destinarà 200.000 euros, que s'adreçaran als 131 ajuntaments de les comarques gironines de mil habitants o menys i que, en general, són els que tenen menys capacitat econòmica i de gestió. Més endavant, s'estudiarà la conveniència d'ampliar aquesta convocatòria a ajuntaments amb més població. En el marc del Pla de Serveis d'Assistència als Municipis per a la Gestió de Cementiris i Serveis Funeraris, la Diputació també ha programat a Girona, per al 12 de juliol vinent, una jornada formativa sobre la normativa, el model de reglament elaborat per la mateixa corporació i la doctrina relacionada amb la gestió de cementiris i serveis funeraris.

El Pla de Serveis d'Assistència als Municipis per a la Gestió de Cementiris i Serveis Funeraris va néixer de la voluntat política manifestada en l'acord del Ple de 18 d'abril de 2017 en relació amb l'elaboració d'un cens de cementiris i serveis funeraris a les comarques gironines. A partir d'aquí, la corporació va crear un cens de cementiris, serveis funeraris i tanatoris de les comarques gironines, que ja es pot consultar al web de la Diputació (http://www.ddgi.cat/web/servei/2491/cens-de-cementiris--serveis-funeraris-i-tanatoris-de-la-demarcacio-de-girona).

A més de la necessitat d'aquest cens, el mateix acord del Ple va fer evident l'objectiu de la Diputació d'ajudar els ajuntaments a garantir la prestació d'uns serveis funeraris i de cementiri de qualitat i a gestionar-ne les dificultats sobrevingudes, com, per exemple, les relacionades amb els nínxols de titularitat desconeguda. Es tractava d'oferir als ajuntaments assessorament i assistència sobretot en l'actualització de les dades dels titulars i difunts per poder gestionar adequadament els cementiris. D'aquesta manera, es podrien evitar fins i tot ampliacions innecessàries d'aquests equipaments.

El març de 2018, la Diputació va aprovar el Pla de Serveis d'Assistència als Municipis per a la Gestió de Cementiris i Serveis Funeraris. Al cap d'un mes, en una jornada adreçada als ajuntaments gironins, la corporació va presentar el programa, va exposar el règim jurídic aplicable i va obrir un espai de debat sobre aquest àmbit.

En aquesta mateixa sessió, hi va especificar els set recursos que oferiria als municipis en l'àmbit dels cementiris i dels serveis funeraris:

1.    Cens de cementiris i serveis funeraris de la demarcació de Girona.

2.    Inventari dels cementiris municipals (s'obté i s'ordena la informació relacionada amb les unitats d'enterrament que formen part del cementiri: difunts, titulars...).

3.    Aplicació informàtica de gestió de cementiris municipals (GesCem).

4.    Assessorament tècnic i jurídic en l'àmbit de la gestió de cementiris i serveis funeraris.

5.    Estudis de costos de manteniment de cementiris municipals i de la gestió econòmica del servei.

6.    Recull de normativa, modelització i documents rellevants per a la gestió de cementiris i serveis funeraris.

7.    Formació en l'àmbit de la gestió dels cementiris municipals i dels serveis funeraris.

També l'any passat, la Diputació va engegar dos projectes pilot als cementiris d'Espolla i Ullastret. Els estudis van finalitzar fa uns mesos i els resultats han posat de manifest la situació de les instal·lacions destinades al servei públic de cementiri i les necessitats en relació amb l'espai disponible, la regulació, les actuacions de manteniment i les reparacions necessàries, entre d'altres.

Quaranta-vuit peticions d'ajuntaments
A partir de l'aprovació del Pla de Serveis, la Diputació ha rebut quaranta-vuit peticions d'ajuntaments en relació amb els set recursos que ofereix en matèria de cementiris i serveis funeraris. Ara com ara, ja ha executat els inventaris dels cementiris de Castellfollit de la Roca, Molló i Sant Andreu Salou, i està finalitzant el de Maià de Montcal. També n'ha iniciat cinc més.

Alguns dels punts més destacats de la línia de subvencions que s'ha aprovat avui són:
- Per a ajuntaments gironins amb mil habitants o menys
- Per a construccions, reparacions, rehabilitacions o millores en cementiris
- Entre 5.000 i 50.000 €       per subvenció
- Les sol·licituds s'han de presentar a partir de l'endemà de la publicació de la convocatòria al BOP i fins al 31 de juliol
- Per a dubtes o aclariments: cooperaciomunicipal@ddgi.cat
 

Trobareu la informació detallada a:

http://www.ddgi.cat/web/servei/3894/subvencions-per-a-inversions-municipals-en-cementiris-2019.  

D'altra banda, la jornada de formació sobre el reglament del Servei d'Assistència als Municipis per a la Gestió de Cementiris i Serveis Funeraris del 12 de juliol tindrà lloc, de 9.00 a 14.00 hores, a la sala d'actes de CaixaForum de Girona (carrer dels Ciutadans, 19). S'hi tractarà el model de reglament del cementiri municipal elaborat per la Diputació i que ara posa a disposició dels ajuntaments. També s'hi exposarà el règim jurídic de l'elaboració d'aquest reglament i s'hi compartiran experiències de gestió i de treball. La sessió s'adreça a secretaris interventors, tècnics i altres professionals de les administracions locals de les comarques gironines.

El programa de la jornada i l'enllaç per inscriure-s'hi són a:

http://www.ddgi.cat/web/recursos/document/5918/6062/Jornada_de_formacio_sobre_el_
reglament_del_servei_de_cementiri___12_de_juliol_de_2019.pdf.

Per mitjà del Pla de Serveis d'Assistència als Municipis per a la Gestió de Cementiris i Serveis Funeraris, la Diputació esdevé la institució de referència en aquest àmbit per als ajuntaments de les comarques gironines. I ho és en disposar d'un equip especialitzat en aquesta matèria, que es dedica a l'adquisició, actualització i divulgació de coneixement; a l'elaboració d'estudis i models, i a l'assessorament i suport tècnic dels consistoris.