Notícies

«Quaderns de la Revista de Girona» arriba al número 200 amb la guia sobre els ibers indigets

Foto : Fotògraf: Miquel Millan
El passat dissabte a la tarda, a la ciutat ibèrica d'Ullastret, va tenir lloc la presentació d'una nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», que edita la Diputació de Girona juntament amb l'Obra Social "la Caixa".

Al llarg de tots els números publicats, la col·lecció ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a partir de dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d'abast general).

«Quaderns de la Revista de Girona» arriba als 200 números publicats fent un canvi de disseny d'aquesta col·lecció històrica, que conserva la seva aparença però adaptada als temps actuals.

Aquest nou número està dedicat als ibers indigets, una de les tribus de la cultura ibèrica que van poblar el territori del nord-est català (l'Alt Empordà i el Baix Empordà, el Gironès i parcialment la Selva i el Pla de l'Estany) i que van assolir un notable grau de desenvolupament durant la segona edat del ferro.

La presentació es va fer en el marc del Festival íber Indika i  va anar a càrrec d'Albert Piñeira, vicepresident segon en funcions de la Diputació de Girona; de Gabriel de Prado, responsable del Museu d'Arqueologia de Catalunya - Ullastret; de la directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», Rosa Maria Gil; de Narcís Soler, catedràtic emèrit de prehistòria de la Universitat de Girona, i de la coautora del llibre, Aurora Martin. A l'acte també hi va assistir l'alcalde d'Ullastret, Josep Miquel Gatius; l'alcalde d'Alcanar Joan Roig i la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Carme Renedo.

En finalitzar l'acte, es va fer una degustació de la cervesa artesana Iberika, que s'elabora basant-se en les dades extretes de la recerca històrica i arqueològica.

El llibre. Tal com expliquen els autors en el pròleg del llibre, aquesta publicació té per objecte esbossar i donar a conèixer al gran públic els trets i les característiques fonamentals d'un poble que, en certa manera, constitueix la primera civilització autòctona en el territori del nord-est català. Entre aquests trets, cal destacar la creació per primera vegada d'una estructura política i territorial, el desenvolupament de la ciutat i el fet urbà, i la utilització d'un sistema d'escriptura que, amb algunes variants, va ser compartit amb els altres pobles ibers.

Seguint l'estructura habitual de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», el llibre es compon d'una quarantena de capítols, a través dels quals els autors desglossen la història i les particularitats de la tribu dels indigets (des de la seva organització territorial i estructura social, passant per la seva arquitectura, fins a les seves creences i la seva economia) i de la zona que va poblar.

És important destacar que l'estudi científic dels indigets, iniciat amb una certa intensitat a mitjans del segle xx, ha avançat de manera notable en aquests darrers anys gràcies a la recerca desenvolupada per diferents organismes públics, especialment per les diferents seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya (Empúries, Girona i Ullastret) i per la Universitat de Girona.

Ferran Codina (Girona, 1973) és llicenciat en lletres (geografia i història) i té un màster en gestió del patrimoni cultural de la Universitat de Girona. És arqueòleg especialista en els períodes ibèric, romà i medieval, i director de nombroses excavacions arqueològiques a la demarcació de Girona, entre les quals, el conjunt ibèric d'Ullastret i els castells de Palagret i Juià.

Aurora Martin (Barcelona, 1947) és llicenciada en prehistòria, història antiga i arqueologia per la Universitat de Barcelona. És arqueòloga especialista en el món ibèric i les colonitzacions i en museologia. Ha dirigit les seus de Girona i Ullastret del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC). Ha dirigit excavacions al conjunt ibèric d'Ullastret, al Mas Castellar (Pontós) i a l'assentament grec de Rhode.

Gabriel de Prado (Sant Gregori, 1973) és llicenciat en lletres (geografia i història) i té un màster en gestió del patrimoni cultural i un postgrau en direcció estratègica de museus i centres patrimonials de la Universitat de Girona. És arqueòleg especialista en el món ibèric i director de la seu d'Ullastret del MAC.