Notícies

22a edició dels Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona

Foto : Autoria: E. Kelele
Aquest vespre, a l'edifici Pia Almoina, seu del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC) a la demarcació de Girona, ha tingut lloc el lliurament dels Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona 2019. En l'acte hi ha assistit Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona en funcions.

Durant el seu parlament, Miquel Noguer ha assenyalat que «aquests premis posen en context la bona producció arquitectònica que tenim a casa nostra i són un retrat de l'estat de l'arquitectura, perquè mostren l'esforç i el talent dels nostres creadors per produir arquitectura d'alt nivell», i ha volgut remarcar que l'arquitectura és un mitjà de transformació, donat que fabrica vida: dissenya projectes específics per a necessitats concretes, buscant solucions innovadores, sostenibles i respectuoses amb l'entorn.

Durant l'acte, conduït per Sílvia Musquera, vocal de Cultura de la Demarcació de Girona del COAC, s'han donat a conèixer els guardonats d'aquesta 22a edició en les categories anuals d'Arquitectures, Interiors, Efímers i el Premi de l'Opinió.

El premi en la categoria d'Arquitectures ha estat per al projecte «Dues cases en una», de Llagostera, realitzat per l'estudi unparelld'arquitectes. En aquesta mateixa categoria s'han donat tres mencions destacades pel jurat a: «La casa del parc», «Refugi per a cap de setmana» i l'«Institut-escola a Sant Joan de les Abadesses».

L'obra «Estudi 1799», de Nordest Arquitectura, situada a Palau-sator, ha estat guardonada amb el premi en la categoria d'Interiors. En aquesta categoria també ha obtingut menció el «Projecte de reforma i interiorisme de la botiga Biodrissa» a Girona.

En la categoria Efímers ha estat guardonat el projecte «Origami lavaa Olot», de SP25 Arquitectura + Atelier 4. També obtenen una menció: «Etern retorn», «La revolució dels clavells» i «L'Antàrtida».

Enguany, a més, s'ha creat una nova categoria, la de Rehabilitació. El primer guardó d'aquesta categoria ha estat atorgat a «Cadira, persiana, corda», projecte d'Arnau Vergés situat a Santa Pau. A més, s'ha fet menció de l'«Habitatge unifamiliar a Palau-sator», d'Arquitectura G.

En aquesta edició 2019 dels premis, es van presentar un total de 65 projectes, dels quals 26 van ser seleccionats pel jurat d'enguany, format pels prestigiosos arquitectes Joan Roig Duran, Ana Bassat Orellana i Àlex Giménez Imirizaldu. Els projectes seleccionats estaven repartits en tres categories: Arquitectures (13 projectes), Interiors (4 projectes) i Efímers (9 projectes).

Les obres presentades es varen exposar entre el mes de març i el mes de maig d'enguany, a la sala d'exposicions La Cova del Col·legi d'Arquitectes, així com al web d'aquesta institució, on es va activar una plataforma de votació amb la finalitat d'atorgar el Premi de l'Opinió.

Pel que fa al Premi de l'Opinió 2019, ha estat lliurat al «Refugi per a cap de setmana»,  d'Àgora Arquitectura (José Luis Cisneros i Joan Casals), després de més de 4.000 vots emesos en total.

A partir d'avui, dia 7 de juny, tant les obres premiades com seleccionades es trobaran a la sala d'exposicions de la Pia Almoina. Aquesta mostra viatjarà més endavant per diversos espais del territori, com, per exemple, la delegació del Col·legi d'Arquitectes a la Garrotxa - el Ripollès, a Olot, i a la de l'Alt Empordà, a Figueres. A més, els projectes passaran a formar part del fons documental digital dels premis, al web Arquitectura contemporània, de les comarques de Girona.

Els Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona estan organitzats per la demarcació de Girona del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC). Des de l'any 1997, es lliuren amb l'objectiu de posar en relleu la qualitat de l'arquitectura realitzada a la demarcació i el rigor dels seus professionals.