Notícies

Jornada a Begur amb bombers, agents rurals, Protecció Civil i agrupacions de defensa forestal per conscienciar la ciutadania sobre els incendis forestals

Foto : Incendi d'Agullana del 2012. Autoria: Bombers de la Generalitat
Aquesta és la primera vegada que aquesta iniciativa es du a terme a les comarques gironines, amb motiu del Dia Mundial de la Prevenció d'Incendis

El Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona impulsa un seguit d'iniciatives per preparar, prevenir i conscienciar la ciutadania sobre els incendis forestals i la necessitat d'autoprotegir-se'n, sobretot si es viu a prop de boscos. Amb aquest objectiu, ha organitzat una jornada divulgativa per a dissabte vinent, 8 de juny, a urbanitzacions de Begur. Ho fa conjuntament amb la Fundació Pau Costa, els Bombers de la Generalitat, els Agents Rurals, la Direcció General de Protecció Civil, el Consell Comarcal del Baix Empordà, les agrupacions de defensa forestal (ADF) i l'Ajuntament del municipi. L'acció consistirà en un porta a porta en què s'explicarà als veïns com s'han de protegir i preparar per prevenir incendis forestals, així com les pautes d'actuació davant del foc. La Diputació impulsa aquesta acció amb motiu del Dia Mundial de la Prevenció d'Incendis (Wildfire Preparedness Day), que va ser el 4 de maig i que es va ajornar a causa del període electoral. Aquesta és la primera vegada que es du a terme a les comarques gironines.  

Per mitjà del Pla de Serveis d'Assistència en Matèria de Prevenció d'Incendis, la Diputació ha redactat el 98 % dels plànols de delimitació dels municipis gironins i més d'un centenar de projectes executius per realitzar les franges de protecció. També ofereix la direcció d'aquests treballs per establir les franges.

Des del 2015, conjuntament amb bombers, agents rurals i consells comarcals, la Diputació organitza sessions divulgatives als municipis de les comarques gironines per informar la ciutadania de les obligacions i les mesures que cal prendre en matèria de prevenció i autoprotecció en incendis forestals. En els primers quatre anys d'existència, s'han organitzat un total de setanta xerrades a municipis, fet que ha permès incidir en més de 3.000 famílies. Per exemple, en aquestes xerrades s'hi explica que els nuclis de població, les urbanitzacions, les instal·lacions i les edificacions aïllades han d'assegurar una franja perimetral exterior de 25 metres. Els ajuntaments poden sol·licitar l'organització d'aquestes xerrades als seus municipis per mitjà d'un formulari en línia (https://bit.ly/2Q0S8QM), en el marc del Pla de Serveis d'Assistència en Matèria de Prevenció d'Incendis del Servei de Medi Ambient.

En la mateixa línia que aquestes sessions informatives, la jornada de dissabte vinent té com a objectiu conscienciar la ciutadania del risc dels incendis forestals i millorar la percepció dels focs per tal d'augmentar la seguretat i resiliència. Els mateixos cossos de seguretat, acompanyats per tècnics de la Diputació, recorreran urbanitzacions de Begur i trucaran a la porta de veïns. Els facilitaran dos fullets informatius (un elaborat per la mateixa Diputació i un altre del Pla INFOCAT) i els resoldran possibles dubtes. En aquesta acció, també hi participarà Lucian Deaton, que és el cap de programes internacionals de la National Fire Protect Association (NFPA). Aquesta organització sense afany de lucre coordina el Dia Mundial de la Prevenció d'Incendis a altres països, com ara els Estats Units, el Canadà, Mèxic, l'Argentina, Xile, Sud-àfrica, Austràlia, Nova Zelanda, Anglaterra i Itàlia.

Documentació