Notícies

Commemoració institucional del Dia d'Europa a Girona

Foto : Autoria: AjGirona
La Diputació de Girona, l'Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya a Girona han celebrat un any més de forma conjunta el Dia d'Europa a la ciutat. A l'acte institucional commemoratiu, que ha tingut lloc aquesta tarda al saló de descans del Teatre Municipal, hi han assistit l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el vicepresident primer de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, i el director dels Serveis Territorials d'Interior, Albert Ballesta, en representació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Girona.

Durant l'acte s'ha llegit el manifest institucional de la jornada, en el qual s'ha destacat el respecte envers els valors que han forjat Europa: «el respecte a la dignitat humana, a la llibertat, a la democràcia, a la igualtat, a l'estat de dret i als drets humans i de les minories, sobre la base del pluralisme, la no-discriminació, la tolerància, la justícia, la solidaritat i la igualtat entre homes i dones». En el manifest també s'ha assenyalat l'oportunitat que donen les eleccions europees del 26 de maig per refermar l'europeisme democràtic, que ha de resultar majoritari. Des de les institucions s'ha animat tota la ciutadania a participar en aquestes eleccions tan transcendentals.

A la jornada, s'ha donat a conèixer el projecte «@Volta a Europa», de l'Institut Santa Eugènia, guanyador de la Beca Girona Premi d'Europa de l'Ajuntament de Girona en l'edició de 2018. La proposta becada consisteix en un projecte transversal en què l'alumnat elabora unes guies de viatges per tres països d'Europa. Aquesta iniciativa pretén afavorir el coneixement d'Europa i de les seves institucions així com promoure el treball en equip i el pensament crític de l'alumnat, fomentant la tolerància i el respecte davant la diversitat cultural, lingüística i religiosa. Aquesta beca permetrà que part de l'alumnat de l'institut pugui conèixer, in situ, les institucions europees a Estrasburg. El director i la coordinadora pedagògica d'aquest centre educatiu gironí, Francesc Martí i Mercè Sánchez, juntament amb diversos estudiants, han explicat la seva experiència.

L'acte ha comptat també amb la presentació de la iniciativa per a la inclusió de la sardana en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

La commemoració ha finalitzat amb l'audició de la sardana «Europa», de Josep Prenafeta Gavaldà, a càrrec del grup de l'Escola de Cobla del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, dirigit pel professor Francesc Cassú; la projecció de l'audiovisual «Esculpint Europa», de l'Associació Amics de la Unesco, i l'audició de l'himne europeu.

Documentació