Notícies

Una exposició de fotografies de Valentí Fargnoli a la Casa de Cultura mostra les comarques gironines de fa un segle

Foto : Una exposició de fotografies de Valentí Fargnoli a la Casa de Cultura mostra les comarques gironines de fa un segle
La Casa de Cultura de la Diputació de Girona acull, fins al 25 de maig, l'exposició de fotografia "Valentí Fargnoli. El paisatge revelat". La mostra convida el visitant a gaudir, des de la particular òptica del fotògraf, d'un formidable passeig visual que permet reconstruir la realitat de les comarques gironines de fa un segle. Les imatges provenen d'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació, que té una de les millors recopilacions de l'obra de Fargnoli. Justament, aquest diumenge, 7 d'abril, es compleixen 75 anys de la mort del fotògraf.

Valentí Fargnoli (Barcelona, 1885 - Girona 1944) va recórrer incansablement els municipis gironins i va captar amb la seva càmera la gent, els pobles i paisatges de les comarques gironines abans del desenvolupament turístic. Un relat visual de la vida quotidiana del territori que Sebastià Martí Calvo (Girona, 1960-2013) va tenir a casa seva durant molts anys, ja que el seu pare, Sebastià Martí Roura (Tossa de Mar, 1914 - Girona, 1999), també fotògraf, havia estat l'ajudant de Valentí Fargnoli. Sebastià Martí, conscient que el tresor que tenia no podia quedar en un racó o en un espai privat, el va oferir a INSPAI, on el fons va ingressar el 19 de maig de 2011.

Aquest fons conté 834 plaques de vidre. I tot i que en podem trobar en molts centres culturals, museus, arxius, centres de documentació o biblioteques, i deixant de banda les imatges encarregades per Adolf Mas a Fargnoli per a l'lnventari iconogràfic de Catalunya, INSPAI és un dels pocs centres que disposa de tants suports en placa de vidre junts del fotògraf.

Les plaques de vidre són autèntiques peces de museu, i la informació que contenen és molt valuosa des del punt de vista patrimonial, tècnic, històric, informatiu, estètic, documental i artístic: integren tots els valors d'una imatge.
 
El tractament tècnic que s'ha dut a terme des que el fons va ingressar a INSPAI, a grans trets, ha consistit en la neteja i la restauració dels suports antics, de les plaques; la instal·lació en fundes i capses de conservació especials; la digitalització i la descripció de totes les imatges; en definitiva, la conservació i la preparació per fer-ne difusió, els pilars de l'essència d'INSPAI.

D'altra banda, INSPAI també disposa de 774 imatges més de Fargnoli provinents de diferents fons i col·leccions, com són: Fons Diputació de Girona, Fons Emili Massanas i Burcet, Fons Martí Calvo i la Col·lecció Cabezas, entre els quals també hi ha plaques de vidre i còpies d'època. En total, hi ha 1.608 imatges de Valentí Fargnoli que poden ser consultades.