Notícies

Comença la sisena edició del Festival literari MOT a Olot

Com cada any en aquestes dates, ha tingut lloc l'acte que enceta la sisena edició del Festival de divulgació literària MOT, el qual es durà a terme del 28 al 31 de març a OIot i del 4 al 6 d'abril a Girona. En l'acte, que ha tingut lloc a Olot, hi ha estat present Josep Maria Corominas i Barnadas, alcalde d'aquest municipi i diputat delegat de la Diputació de Girona, on actualment presideix l'Organisme de Salut Pública de la corporació, Dipsalut, i és responsable de l'Àrea d'Acció Social.

L'edició d'enguany del festival està protagonitzada pel mar Mediterrani. Sota el lema «La Mediterrània, un mar de pàgines», aquest és concebut com un pont que comunica llengües, religions, coneixements i persones.

L'objectiu principal d'aquest festival anual de primavera d'abast nacional és acostar els escriptors al públic. Per aquest motiu la seva programació es basa en una sèrie de converses que es realitzen entre autors i especialistes (periodistes, editors, traductors i historiadors, entre d'altres), les quals s'organitzen majoritàriament en diàlegs a dos i tres bandes sobre temes tan diversos com la identitat i el paisatge mediterranis, les llegendes i tradicions, els mites i el món clàssic, els tòpics, els viatges o la realitat social de la riba sud: immigració il·legal, islamisme radical, repressió política, etc.

A la capital garrotxina, la programació del Festival MOT s'ha iniciat aquest mateix dijous 28 de març amb les converses literàries «Paisatges mitificats», a càrrec del poeta i prosista Josep Piera, l'antropòleg i escriptor Adrià Pujol i la periodista, crítica d'art i escriptora Cristina Masanés, i, posteriorment, «L'edat de les llegendes», en la qual han participat l'escriptor Marcello Fois i l'editor Daniel Álbarez.

A més d'aquestes dues, també tindran lloc, entre la Sala El Torín i el bar Líquid de la ciutat d'Olot, les converses següents:
  • 29 de març: «Obrir els ulls a la Mediterrània», «La Mediterrània, paisatges que parlen» i «Sardenya, entre tradició i modernitat»
  • 30 de març: «Nosaltres, els mites» i «Un far literari a la riba nord»

El dissabte dia 30 de març al matí també es durà a terme el ver-MOT, una trobada més distesa entre tres o quatre autors al voltant d'un vermut que sota el títol «Tornar a casa: poesia andalusina en català» abordarà aquest gènere en català. I el diumenge 31 de març, el Teatre Principal d'Olot acollirà l'espectacle musical Troia, de Cor de Teatre, que fusionarà els clàssics grecs de La Ilíada i L'Odissea.

Així mateix, sota el paraigua del +MOT, el festival també compta amb la col·laboració d'una vintena d'entitats i associacions, tant d'Olot com de Girona, que ofereixen activitats paral·leles al programa central del MOT. Entre aquestes activitats s'hi podran trobar a Olot, per exemple, les exposicions «Deriva», «Paisatges literaris de la Mediterrània» i «Mites, herois i llegendes»; les xerrades «Tirant lo Blanc, entre la utopia i la ironia» i «Tornar a començar des del mar»; la projecció de la pel·lícula Entre dos aguas, d'Isaki Lacuesta i Isa Campo; el concurs literari «El Mediterrani us inspira?», i el gran dictat popular «Sant Jordi mediterrani».

En l'edició d'enguany al Festival MOT hi participaran una quarantena d'autors nacionals i internacionals procedents de les quatre ribes del Mediterrani. Entre els autors internacionals s'hi podran trobar Alaa Al Aswani, del Caire (Egipte) i Burhan Sönmez, d'Ankara (Turquia). De més a prop estaran presents, per exemple, l'escriptora María Belmonte, procedent de Bilbao, i l'escriptor Javier Reverte, de Madrid. Les comarques gironines també hi tindran representació, amb escriptors com l'antropòleg i escriptor de Begur Adrià Pujol i el novel·lista, crític literari i periodista de la ciutat de Girona Josep Maria Fonalleras.

El MOT 2019 està organitzat per l'Ajuntament de Girona i l'Ajuntament d'Olot amb el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
WEB RELACIONADA https://festivalmot.cat/
ÀMBITCultura