Notícies

Actes de reconeixement a Carles Rahola i Llorens amb motiu del 80è aniversari del seu afusellament

Foto : Autoria: M. Millan
La Diputació de Girona, l'Ajuntament de Girona i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya han fet, avui, una ofrena floral en memòria de Carles Rahola i Llorens amb motiu del 80è aniversari del seu afusellament, el 15 de març de l'any 1939.

Aquest any no es podia deixar de recordar la figura polièdrica del personatge que dona nom als Premis Carles Rahola de Comunicació Local, instituïts per la Diputació de Girona i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes ara ja fa deu anys. Rahola va ser redactor, articulista i editorialista del diari L'Autonomista (fundat i dirigit pel seu germà Darius) fins al gener de 1939, quan les tropes franquistes van entrar a Girona i la impremta va ser confiscada i el diari, tancat. El 3 de març arribava la confirmació de la sentència de mort, i la matinada del 15 de març, al cementeri de Girona, Carles Rahola va ser afusellat, condemnat per tres articles publicats durant la guerra civil. És de justícia reivindicar, ara i sempre, la seva figura i el seu llegat.

Per això, al llarg d'aquest any, i lligat amb els Premis Carles Rahola de Comunicació Local, s'han preparat una sèrie d'actes de reconeixement a la seva figura.

El passat dijous 7 de març va tenir lloc l'acte de lliurament dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local on es va projectar un vídeo recordant la seva vida i la història del seu afusellament.

Prèviament a aquest acte, la figura de Carles Rahola també va ser molt present durant la Setmana Rahola que va tenir lloc del 12 al 21 de febrer. Precisament una de les taules rodones que es van realitzar estava dedicada a la seva figura: «El delicte d'opinar. 80 anys de l'afusellament de Carles Rahola» amb la intervenció dels historiadors Xavier Carmaniu i Joaquim Nadal i la periodista Cristina Massanés.

A banda, aquest any, l'Exposició de fotografia que cada any organitza la Diputació de Girona i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya,  composta per una selecció dels treballs presentats a la darrera convocatòria dels Premis, reforçarà especialment la vinculació que aquests tenen amb Carles Rahola. Per fer-ho, la mostra anirà acompanyada del petit vídeoreportatge sobre la seva figura que es va projectar al darrer acte de lliurament dels Premis i del facsímil publicat expressament per a l'ocasió de la capçalera del diari dels Rahola, El Autonomista, fundat i dirigit pel seu germà Darius Rahola, i del qual Carles Rahola va ser redactor, articulista i editorialista. En aquest facsímil s'hi publicaran els 3 articles publicats durant la guerra i pels quals el règim franquista el va sentenciar a mort, perquè segons la sentència, eren constitutius de «rebelión militar»: «Contra l'invasor», «Refugis i Jardins» i «L'heroisme», uns textos que reflectien l'angoixa per la tragèdia que vivia el país i l'esperança en el triomf final de la democràcia i la llibertat.

La Diputació ha dignificat la placa en homenatge a Carles Rahola que es troba ubicada a la institució. Es fa un canvi d'ubicació a un lloc més visible. La placa està instal·lada des de l'any 1998 a l'entrada de la institució i es va col·locar perquè Carles Rahola va treballar d'escrivent a la Diputació des de l'any 1898 fins al dia que va ser detingut.

El Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona han reeditat el llibre «El Autonomista: el diari dels Rahola. Els orígens del periodisme modern a Girona (1898-1936)» escrit per Lluís Costa.

Amb aquests actes, la Diputació de Girona i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, volen fer ben present la figura de Carles Rahola i Llorens, poc conegut més enllà de les comarques gironines, malgrat el que va significar per Catalunya.