Notícies

Surt al carrer un nou número de la Revista de Girona, amb un dossier dedicat al model gironí d'assistència psiquiàtrica

Foto : Surt al carrer un nou número de la Revista de Girona, amb un dossier dedicat al model gironí d'assistència psiquiàtrica
Ja ha sortit al carrer un nou número de la Revista de Girona, el 313, corresponent als mesos de març i abril de 2019, i ho ha fet amb un vast dossier coordinat per Rosa M. Gil, Martí Masferrer i Toni Vilà, ideat amb l'objectiu de convertir-se en un reconeixement a la tasca que s'ha dut a terme a les comarques gironines per a la normalització definitiva de l'assistència a la salut mental.

El títol del dossier, «A l'ombra dels til·lers», pren un valor simbòlic que els coordinadors del dossier expliquen en el seu text introductori i que fa referència al fet que «els til·lers centenaris són testimonis muts dels canvis que ha sofert el model d'assistència psiquiàtrica».

Gil, Masferrer i Vilà se centren en el fet que «les comarques gironines han estat capdavanteres des de fa més de 130 anys en l'atenció a la malaltia mental», des que l'any 1886, en què la Diputació va obrir el primer establiment públic dedicat als alienats al recinte Mas Cardell de Salt, fins al dia d'avui, en què ja fa quinze anys de la inauguració del Parc Hospitalari Martí i Julià, un esdeveniment entès com la «culminació d'un procés centenari» i la consolidació del «camí cap a l'èxit».

En aquest sentit, per a la redacció del dossier, els coordinadors han comptat amb la participació d'algunes de les veus que van protagonitzar aquesta reforma, especialment la dels anys setanta: Alegria Sambola, una de les primeres promocions de psicòlegs; els psiquiatres Víctor Aparicio i Imma Masip; l'expresident de la Diputació de Girona Frederic Suñer, testimoni directe del pas de l'Hospital Psiquiàtric de la Diputació a la Generalitat l'any 1992 mentre ell era president de l'IAS; Martí Masferrer, adjunt a la gerència, gerent i conseller delegat de l'IAS entre 1988 i 2004; Cristóbal Colón, president de la cooperativa La Fageda; Pere Cornellà, president de la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines; Maria Rosa Villalba, directora de la residència de l'IAS; Max Marcó, president de la Fundació Drissa; Claudi Camps, director assistencial de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de Girona i Comarques, i Joan Profitós, president actual de l'IAS. El dossier també conté una aproximació al perfil del doctor Joan Torres Culubret, un dels qui va liderar la reforma psiquiàtrica a Salt.

Altres temes

Aquest número de la Revista de Girona inclou diferents temes relacionats amb la història i l'actualitat cultural i social de les comarques gironines. En destaca el perfil dedicat al cuiner Abraham Simon o la biografia que ens apropa a la figura del prestigiós intel·lectual Guillem Díaz-Plaja. També és important destacar el reportatge escrit per Jordi Grau sobre les primeres eleccions municipals (en aquest mateix context també s'entrevista l'historiador, alcalde, diputat i conseller Joaquim Nadal) o l'interessant treball de Dani Cortés sobre Giacomo Meyerbeer, un exemple de tots els cèlebres compositors d'òpera que es varen escoltar al Teatre Municipal de Girona entre finals del segle xix i principis del segle xx.