Notícies

III Convenció de Micropobles de Catalunya «10 anys: pobles vius, territoris vius»

Foto : Autoria: AMC
Dins del marc de la celebració dels 10 anys de l'Associació de Micropobles de Catalunya

Aquest diumenge, 10 de març, s'ha celebrat a Copons (Anoia), la III Convenció de Micropobles de Catalunya sota el lema «10 anys: pobles vius, territoris vius», i ha aplegat representants polítics i institucionals, així com entitats, associacions i iniciatives relacionades amb diversos àmbits, com ara les energies renovables, les telecomunicacions, la cooperació solidària entre territoris rurals o la cultura.

Entre les presentacions que s'hi han fet destaquen la de l'Estatut dels micropobles i la presentació del carnet jove dels micropobles, idea que es va gestar a la UAB en el marc la celebració de la trobada nacional de joventut 2017.

Han presentat el GISASH (Geographical Information System for Active and Sustainable Hamlets) els investigadors de la UAB Francesc Romagosa i Ricard Morén. Es tracta d'una aplicació SIG web, d'accés lliure, creada per ajudar els municipis en el procés d'arribada i acollida de persones nouvingudes i per orientar potencials migrants interessats a establir-s'hi.

La nova eina, que s'ha desenvolupat de manera multiparticipativa dins el projecte «HAMLETS. Immigració i desenvolupament sostenible als micropobles», conté informació sobre les característiques i la gamma de serveis disponibles en aquests municipis a partir de diferents fonts d'alimentació de dades.

Han presentat l'Estatut dels micropobles Cristian Cimadevilla, assessor jurídic i secretari, i Toni Lloret, batlle d'Argençola i primer president de l'Associació de Micropobles de Catalunya.


L'Associació de Micropobles de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre que va néixer l'any 2008 per donar una veu conjunta als pobles de Catalunya que tenen menys de 500 habitants. Aquesta entitat té com a objectius posar els micropobles al mapa, millorar la capacitat de gestió dels ajuntaments que representa, millorar la qualitat de vida dels seus habitants i fer que els legisladors i les institucions supramunicipals tinguin en compte la realitat d'aquests ajuntaments.

La Diputació de Girona, en la sessió del Ple del mes de juny del 2016, va aprovar una moció de suport a aquesta associació, en què es va comprometre a reconèixer l'Associació de Micropobles de Catalunya com a interlocutor del col·lectiu que representa i a col·laborar-hi i mantenir-hi un contacte regular en relació amb tots aquells aspectes relacionats amb els objectius i la tasca habitual de l'entitat. Actualment, a Catalunya hi ha 329 municipis que tenen menys de 500 habitants, més d'un terç dels consistoris catalans, els quals cobreixen aproximadament el 35 % del territori i representen un 2 % de la població. A les comarques gironines hi ha 88 pobles dels quals 45 estan inscrits en l'Associació de Micropobles.