Notícies

La Diputació de Girona s'uneix al compromís nacional per desplegar la fibra òptica a Catalunya

Foto : Autoria: Jordi Bedmar / Generalitat
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha participat aquesta tarda en la presentació del compromís nacional per al desplegament de la fibra òptica a Catalunya, al Palau de la Generalitat a Barcelona. En el mateix acte, les quatre diputacions catalanes i la Generalitat han subscrit aquest protocol, que implica treballar de manera conjunta per al «desenvolupament de la societat digital catalana, per donar una resposta de país als grans reptes que planteja la revolució digital». L'objectiu de la Diputació i la Generalitat és que, l'any 2023, els 221 municipis gironins estiguin connectats a la xarxa de fibra òptica.

El compromís nacional per al desplegament de la fibra òptica s'encamina a impulsar el desenvolupament econòmic i la competitivitat del país. Alhora, ha de contribuir a la cohesió social, l'equilibri territorial i la igualtat d'oportunitats. El protocol subscrit preveu que la Generalitat i les quatre diputacions fomentin «conjuntament el desplegament i la gestió coordinada d'infraestructures tecnològiques i de comunicacions electròniques» i, alhora, accelerin «el procés de desplegament de la fibra òptica, no només a les capitals de comarca, sinó també a tots els municipis de les comarques de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, en els propers anys».

A hores d'ara, l'aportació de la Diputació al desplegament de la fibra òptica a les comarques gironines es materialitza en la preparació de la infraestructura aprofitant actuacions de millora, arranjament i ampliació de vies verdes i de les carreteres de la xarxa viària local.

D'una banda, la Diputació aprofitarà l'execució del projecte d'ampliació de la via verda Pirineu i Costa Brava, en els trams del Gironès i del Pla de l'Estany (Girona-Sarrià-Banyoles-Serinyà) i el de Ripoll-Campdevànol, per fer arribar la fibra òptica al Gironès, el Pla de l'Estany i el Ripollès. La iniciativa té un pressupost d'1.100.000 euros, que assumirà totalment la Diputació, sens perjudici que els ajuntaments beneficiats puguin fer aportacions de cofinançament del desplegament un cop finalitzades i tancades les obres d'execució dels trams de via verda i de desplegament de la fibra. De l'altra, en l'àmbit de les carreteres, les dues primeres actuacions que durà a terme la Diputació són a les vies verdes paral·leles a la calçada, que es construiran en els trams Madremanya-Monells de la GIV-6701 i Garrigàs-Arenys d'Empordà de la GIV-6226.

A l'acte d'aquesta tarda a Barcelona hi han participat, a més de Miquel Noguer, el president de la Generalitat, Quim Torra; el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i els tres presidents de les altres diputacions catalanes, Marc Castells (Barcelona), Miquel Poblet (Tarragona) i Rosa Maria Perelló (Lleida).
«El nostre repte és que, l'any 2023, tots els municipis de les comarques gironines estiguin connectats a la xarxa de fibra òptica. L'assoliment d'aquesta fita ens ajudarà a posicionar la demarcació com un autèntic territori tecnològic i beneficiarà al mateix nivell la ciutadania, les administracions i el teixit empresarial i associatiu», ha destacat Miquel Noguer durant l'acte.