Notícies

Presentació de la RoboCAT 2019

Foto : Presentació de la RoboCAT 2019
Aquest matí, a la sala Carles Rahola de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona, ha tingut lloc la presentació de la quarta edició de la RoboCAT2019, el Campionat de Robòtica de Catalunya. En l'acte hi han participat M. Àngels Planas, vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona; Pere Costa, responsable de serveis educatius i formació permanent dels Serveis Territorials d'Educació a Girona; Josep Pujols, regidor d'Educació i Esports de l'Ajuntament de Girona; Joan Giraut, alcalde de Castell-Platja d'Aro, i Guillem Martínez, vicepresident de l'associació El Racó dels Robotaires.

La RoboCAT2019 és una iniciativa de l'associació El Racó dels Robotaires que té com a objectiu principal crear un entorn comú on compartir idees amb les persones que tenen inquietuds en aquest àmbit, així com divulgar el coneixement cientificotecnològic a totes les persones de la demarcació gironina.

M. Àngels Planas ha comentat que «arribem a la seva quarta edició coneixent bé l'esperit d'aquesta cita ineludible, més i més consolidada a mesura que passen els anys: compartir, cooperar, inspirar, incentivar, crear...». I ha afegit: «Així mateix, la seva essència és l'estima, l'estima envers la robòtica en si mateixa i les ciències en general; l'estima envers l'educació i el patrimoni cultural, artístic i natural de Catalunya».

En cada edició el camp de la RoboCAT s'inspira en un personatge o indret del territori català. La RoboCAT 2019 s'inspira en la Revolta dels Remences. També anomenada Guerra dels Remences, aquesta revolta va consistir en un seguit de moviments revolucionaris protagonitzats per la pagesia catalana durant la segona meitat del segle xv. El seu objectiu era reivindicar l'abolició dels «mals usos»; és a dir, un conjunt de costums feudals que obligaven els pagesos a la servitud i la subordinació humiliant cap al seu senyor. «Aquest és un capítol important de la nostra història que val la pena recordar i que ara, gràcies a la RoboCAT, serà conegut per tots els seus participants», ha comentat la vicepresidenta.

La Diputació treballa amb esforç per promoure el talent dels joves, així com la cultura i la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I) a les comarques gironines. Per aquest motiu M. Àngels Planas ha volgut remarcar que «des de la Diputació de Girona estem molt orgullosos de ser avui en aquest acte de presentació i de poder donar suport en aquesta iniciativa innovadora i educativa».

La RoboCAT2019, que comptarà amb la participació de més de setanta-cinc equips i mig miler de participants, tant del territori català com de la Catalunya del Nord, s'ha convertit en la competició de robòtica de referència.

Enguany hi haurà dos tornejos locals. El primer, el dia 27 d'abril, a Barcelona, tindrà lloc a la St. Peter's School. El segon, el 4 de maig, a Girona, a l'Escola Bell-lloc del Pla. Finalment el municipi de Platja d'Aro acollirà la Gran Final de la RoboCAT 2019, que tindrà lloc el diumenge 11 de maig.

A part del suport de la Diputació de Girona, aquest campionat compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro, l'Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya i la Fundació Princesa de Girona (FPdGi).