Notícies

La Diputació de Girona dona suport al festival MOT

Foto : La Diputació de Girona dona suport al festival MOT
Aquest matí, a la sala Miquel Diumé de l'Ajuntament de Girona, ha tingut lloc la presentació de la sisena edició del festival de divulgació literària MOT, que es durà a terme del 28 al 31 de març a OIot i del 4 al 6 d'abril a Girona. En l'acte hi han participat M. Àngels Planas, vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona; Carles Ribas, tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona; Josep Berga, regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Olot; Manuel Forcano, comissari del festival MOT, i Glòria Granell, codirectora del festival i directora de l'Escola d'Humanitats de Girona.

L'objectiu principal d'aquest festival anual de primavera d'abast nacional és acostar els escriptors al públic. M. Àngels Planas ha dit que «a la Diputació treballem decididament per impulsar la cultura a les comarques gironines i ens alegra que un festival com és el MOT vulgui aportar el seu gra de sorra per divulgar la literatura. Cal remarcar que el festival té, any rere any, un públic cada cop més consolidat».

L'edició d'enguany estarà protagonitzada pel mar Mediterrani. Sota el lema «La Mediterrània, un mar de pàgines», és concebut com un pont que comunica llengües, religions, coneixements i persones. M. Àngels Planas ha volgut remarcar que «l'edició 2019 del festival MOT pretén construir ponts de comunicació entre aquest mar de cultures, bressol de moltes civilitzacions occidentals de l'edat antiga. Un mar que connecta les ribes d'Europa, d'Àfrica i d'Àsia. Tres continents molt diferents entre si, que acullen un gran nombre de llengües i tradicions, però que alhora comparteixen una mateixa essència: l'essència de la Mediterrània».

La programació del festival es basa en converses literàries realitzades entre autors i especialistes (periodistes, editors, traductors, historiadors, entre d'altres). Una quinzena de converses que s'organitzaran majoritàriament en diàlegs a dos i tres bandes sobre temes tan diversos com la identitat i el paisatge mediterranis, les llegendes i tradicions, els mites i el món clàssic, els tòpics, els viatges, la cultura sarda, Bucarest com a ciutat de cultura llatina, o la realitat social de la riba sud: immigració il·legal, islamisme radical, repressió política, etc.

Enguany hi participaran una quarantena d'autors nacionals i internacionals procedents de les quatre ribes del Mediterrani. Entre els autors que ja han confirmat assistència hi podem trobar: Alaa Al Aswani, del Caire (Egipte); Burhan Sönmez, d'Ankara (Turquia), i Marcello Fois, de la ciutat de Nuoro, a Sardenya (Itàlia). De més a prop estaran presents, per exemple, l'escriptora María Belmonte, procedent de Bilbao, i l'escriptor Javier Reverte, de Madrid. Les comarques gironines també hi tindran representació, amb escriptors com l'antropòleg i escriptor de Begur Adrià Pujol i el novel·lista, crític literari i periodista de la ciutat de Girona Josep Maria Fonalleras.

A més, els dissabtes al matí tindrà lloc el ver-MOT, una trobada més distesa entre tres o quatre autors al voltant d'un vermut. A Olot, s'abordarà la poesia andalusina en català, i a Girona, la Mediterrània com invitació al viatge. Diumenge 31 de març, el Teatre Principal d'Olot acollirà, a més, l'espectacle musical Troia, de Cor de Teatre, que fusionarà els clàssics grecs de La Ilíada i L'Odissea.

També sota el paraigua del +MOT, el festival compta amb la col·laboració d'una vintena d'entitats i associacions, tant d'Olot com de Girona, que ofereixen activitats paral·leles al programa central del MOT. Entre aquestes activitats s'hi podran trobar, per exemple, clubs de lectura, xerrades o exposicions.

El MOT 2019 s'estendrà de dijous a dissabte durant aquestes dues setmanes consecutives. Les converses realitzaran a la sala El Torín d'Olot i a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.

El MOT està organitzat per l'Ajuntament de Girona i l'Ajuntament d'Olot amb el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.