Notícies

Concert benèfic a favor de l'Associació NEN a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona

Foto : Concert benèfic a favor de l'Associació NEN a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona
L'actuació, que tindrà lloc el 28 de febrer a les 19.30 h a l'Auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona, serà a càrrec de Mariona Camats i Eudald Buch

Aquest matí s'ha presentat el concert benèfic a favor de l'Associació NEN que tindrà lloc el proper 28 de febrer a les 19.30 hores a l'Auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona. El concert serà a càrrec de Mariona Camats i Eudald Buch. En la roda de premsa de presentació hi han assistit Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona i president delegat de l'Àrea de Cultura, Educació, Noves Tecnologies, Esports i Benestar; Joaquin Molí, president de l'Associació NEN, i Anna Clara, representant de l'Associació NEN a Girona.

L'Associació NEN (Nens Malalts de Neuroblastoma) agrupa familiars de nens afectats per aquesta malaltia. Aquest càncer infantil es forma en el sistema nerviós i es tracta del tercer tumor pediàtric més freqüent.

Durant la seva intervenció, el diputat Albert Piñeira ha destacat que «des de la Diputació volem ajudar-los i proporcionar-los el suport necessari per superar la malaltia. El nostre granet de sorra consisteix en cedir-los l'espai de la Casa de Cultura perquè puguin dur a terme aquest concert per recaptar fons». I ha afegit: «Volem ajudar a difondre aquesta realitat i que la gent pugui conèixer aquesta associació».

Per Joaquin Molí, president de l'Associació NEN, «l'objectiu de la nostra associació és proporcionar l'ajuda i la informació que permetin afrontar el diagnòstic i el procés de la malaltia en les famílies. També informem els afectats dels avenços científics que esdevenen d'aquesta malaltia, sobretot dels relacionats amb els nous tractaments i opcions terapèutiques. En definitiva, volem col·laborar i estimular, econòmicament i socialment, la investigació encaminada a la cura de la malaltia».

Finalment, Anna Clara, representant de l'Associació NEN a Girona, ha destacat la importància de recaptar fons per a la investigació d'aquest tipus de càncer: «Sense la investigació estem perduts. Vull agrair el caràcter desinteressat de Mariona Camats, violoncel·lista, i Eudald Buch, pianista, que ens faran gaudir d'un gran concert alhora que la gent podrà col·laborar en una bona causa».  

El concert, que tindrà lloc el proper 28 de febrer a la Casa de Cultura, anirà a càrrec de Mariona Camats al violoncel i Eudald Buch al piano. Eudald Buch (1997) s'ha format a l'Escolania de Montserrat, el Conservatori de Vic i la Chetham's School of Music (Manchester). Mariona Camats, nascuda l'any 1997 a la Garriga, va començar a tocar el violoncel sota el mestratge d'Anna Mora i de Lluís Claret. El concert benèfic tindrà un cost de 10 euros.

El neuroblastoma (NB) és un càncer poc comú del sistema nerviós simpàtic (la xarxa nerviosa que envia els missatges des del cervell a través del cos). És el tumor més freqüent durant els dos primers anys de vida i, després dels tumors del sistema nerviós central com a conjunt, el tumor sòlid més freqüent del nen. En total representa el 8-10 % dels tumors pediàtrics. La seva incidència estimada és d'un per cada set mil nounats vius, la qual cosa suposa que als Estats Units es diagnostiquen uns set-cents nous casos cada any i a Espanya uns cinquanta. L'NB és un tumor embrionari i l'edat mitjana per al diagnòstic és de dos anys, tenint en compte que el 90 % dels casos es diagnostiquen abans dels cinc anys. Els tumors poden formar-se en el teixit nerviós de la glàndula suprarenal (el lloc més freqüent) però també al coll, tòrax, abdomen o pelvis. També poden estar disseminats en altres àrees o sistemes del cos, com els ossos o la medul·la òssia.

Es desconeix l'origen o causa del neuroblastoma. En qualsevol cas és el resultat de la presència de cèl·lules anòmales que persisteixen en el desenvolupament normal del sistema nerviós simpàtic. No hi ha cap evidència actual que indiqui una associació clara de cap factor ambiental, químic, biològic o per irradiació amb el desenvolupament del neuroblastoma.