Notícies

La Diputació enllesteix les obres per millorar la seguretat de la carretera GIV-5132, entre Banyoles i Galliners

Foto : Autor: E.Kelele
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha presentat avui les obres de millora que s'han dut a terme els últims mesos a la GIV-5132, que enllaça la C-66, a Banyoles, amb el nucli de Galliners, al terme municipal de Vilademuls. En concret, s'ha eixamplat la calçada i s'han millorat revolts d'aquesta carretera, que fins ara tenia una amplada insuficient per garantir el pas simultani de tractors i altres tipus de vehicles en bones condicions. L'import total de l'execució d'aquest projecte ha estat de 382.360 euros, que ha assumit de manera integral la Diputació.

La GIV-5132 és una de les 186 carreteres que integren la Xarxa Viària Local de la Diputació de Girona. Té una longitud de 12,408 quilòmetres i enllaça nuclis i veïnats de tres municipis del Pla de l'Estany: Banyoles, Fontcoberta i Vilademuls. Les actuacions que avui s'han presentat s'han centrat en el primer tram de la carretera i tenen com a objectiu augmentar la seguretat de la via. A més de Miquel Noguer, a l'acte d'aquest matí hi ha participat el diputat delegat de la Xarxa Viària Local de la Diputació, Carles Álvarez, i l'alcalde de Vilademuls, Àlex Terés.

En concret, s'han eixamplat i s'han suavitzat els revolts de 2,28 quilòmetres de la GIV-5132 compresos entre el trencall de Puigpalter (PK 0 + 447), a Banyoles, i la cruïlla de les Quatre Soques (PK 2 + 727), a Fontcoberta. El traçat actual de la carretera és gairebé el mateix que l'anterior a les obres, i només s'ha canviat en alguns revolts que fins ara eren molt tancats. Les actuacions s'han executat durant el segon semestre del 2018 i s'han allargat més del que s'havia previst a causa de les pluges de la tardor. De fet, els aiguats del desembre van obligar a restituir vorals malmesos.

Abans l'amplada del tram comprès entre els trencalls de Puigpalter i el de les Quatre Soques era de 5 metres. Aquesta era una amplada insuficient per garantir un creuament adequat de tractors i altres tipus de vehicles per aquesta via. Ara, amb les obres que s'hi han fet, l'amplada de la calçada és de 6,5 metres fins a la cruïlla de Fontcoberta i de 5,5 metres fins al final de l'actuació. Amb aquesta actuació, la Diputació ha minimitzat l'impacte en l'entorn amb mesures d'integració paisatgística, com ara l'estesa de terra sobre els talussos de terraplè i sembrant-hi herba.

«Disposar de bones infraestructures és un element indispensable per a qualsevol societat moderna i pròspera. Impliquen comunicació i nexe. De retruc, per tant, també signifiquen obertura i creixement des de perspectives ben diverses. I, especialment, és important gaudir d'unes infraestructures en unes condicions adequades per augmentar la seguretat de les persones que les utilitzen. I és sobretot en aquest aspecte que els veïns i les veïnes dels municipis per on passa aquesta carretera sortim beneficiats del projecte», ha destacat Miquel Noguer durant la presentació de les obres.

Entre el 2016 i el 2017, la Diputació també havia fet altres actuacions a la GIV-5132: n'havia millorat el ferm i n'havia ampliat la calçada gràcies al condicionament de vorals des de la cruïlla de les Quatre Soques fins a Vilavenut. En aquest projecte, s'hi va incloure l'eixamplament dels ponts de Vall-llobera i del Garrumbert. I, justament, aquesta setmana la Diputació està acabant de pavimentar vorals en trams de poca visibilitat entre Vilavenut i Galliners. Tot plegat, amb l'objectiu de millorar la seguretat general d'aquesta carretera del Pla de l'Estany.