Notícies

«Disparant amb el cor» s'inaugura a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona

Foto : Autoria: M. Millan
Aquest dijous, a la Casa de Cultura de Girona, ha tingut lloc l'acte inaugural de l'exposició fotogràfica «Disparant amb el cor», de Joana Biarnés, que estarà oberta al públic fins al proper 2 de març. En l'acte hi han intervingut M. Àngels Planas, vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona; Lluís Freixas, director en funcions de la Casa de Cultura, i Sílvia Omedes, comissària de la mostra i directora de Photographic Social Vision. Entre els assistents també hi ha hagut Jean Michel Bamberger, marit de la fotoperiodista.

Aquesta és la primera exposició de Joana Biarnés després que, de manera inesperada, ens deixés el mes de desembre passat, com ha comentat la vicepresidenta de la Diputació de Girona, la qual ha remarcat que «per això també ens agradaria fer d'aquest acte inaugural un homenatge a aquesta gran fotoperiodista».

Joana Biarnés, nascuda a Terrassa l'any 1935, va ser la primera dona que es va dedicar professionalment al sector del fotoperiodisme, tant a Catalunya com a la resta de l'Estat. «Va haver de vèncer molts prejudicis al llarg dels seus anys de carrera per fer-se un lloc en aquesta professió, que llavors estava dominada per homes», ha assenyalat M. Àngels Planas. Biarnés va exercir de fotoperiodista entre els anys cinquanta i el 1985, moment en què es va sentir desencantada per la deriva «groga» i sensacionalista del fotoperiodisme, i va abandonar la professió per instal·lar-se a Eivissa i obrir un petit restaurant: Cana Joana.

La seva obra, bastant desconeguda fins al moment actual, mostra l'evolució del país, des d'una Espanya empobrida i sotmesa al franquisme fins a l'esperança per l'inici de la democràcia i l'obertura de la societat. Va fer reportatges tant d'esdeveniments esportius (amb els quals va iniciar la seva professió), socials i de desastres naturals com per a portades de discos, de fotografia fixa al cinema, de publicitat o de moda.

A més, va capturar escenes quotidianes de personalitats tan celebres com Raphael, Lola Flores, Marisol o Salvador Dalí, i va retratar artistes de renom internacional com els Beatles, Clint Eastwood, Orson Welles o Roman Polanski. I és que Joana Biarnés, tal com ha assenyalat M. Àngels Planas, era «tan captivadora que aconseguia encisar personatges de gran renom, tant nacional com internacional, i obtenir-ne una fotografia».

La vicepresidenta ha volgut aprofitar l'ocasió per «agrair a la Casa de Cultura de Girona que hagi organitzat aquesta exposició i hagi contribuït, així, al reconeixement que Joana Biarnés es mereix, fent accessibles les seves imatges als ciutadans». I ha assenyalat que «la Diputació treballa decididament per impulsar la cultura i fer-la arribar als ciutadans de les comarques gironines».

L'exposició «Disparant amb el cor» es compon d'una setantena de fotografies en blanc i negre i gelatina de plata que l'autora va triar en el seu moment i que permeten recórrer tota la seva carrera professional. A més, per homenatjar Joana Biarnés, la mostra també inclou un espai on hi ha fotografies de la fotoperiodista i s'emet el resum del documental que li va fer TV3, titulat Joana Biarnés, una entre tots.
L'exposició es podrà visitar de dimarts a divendres, d'11 a  20 h, i els dissabtes, d'11 a 18 h.