Notícies

El ritme de la música negra torna a les comarques gironines amb el Black Music Festival 2019

Foto : El ritme de la música negra torna a les comarques gironines amb el Black Music Festival 2019
Aquest matí, a la Sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona, ha tingut lloc la presentació de la divuitena edició del cicle de música Black Music Festival. En l'acte hi han intervingut Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona; Marta Madrenas, alcaldessa de Girona; Jordi Viñas, alcalde de Salt; Pau Marqués, director del Black Music Festival, i Gerard Brugués, músic de Bigblack Rhino i Girona Aretha Franklin Tribut.

El Festival, considerat com a pioner a l'Estat en aquest gènere de música i consolidat a Catalunya com a referent principal, dedica l'edició d'enguany a Aretha Franklin. L'artista, considerada com la reina del soul, va morir el passat mes d'agost de 2018 a l'edat de 76 anys. A través del Girona Aretha Franklin Tribut, el Black Music Festival i la Black Music Big Band de Girona, coneguda per ser la primera big band escola de les comarques gironines especialitzada en música negre, li volen retre homenatge repassant els seus grans èxits. Albert Piñeira ha destacat aquest reconeixement al seu llegat musical i ha definit el festival com un «oxímoron: és un festival republicà que té una reina» i aquesta és Aretha Franklin. A més, ha volgut remarcar que «també valorem molt des de la Diputació de Girona l'existència de la Black Music Big Band de Girona i, des d'ara, la Black Music Big Band Junior, que dona la possibilitat als nostres joves perquè puguin treballar aquest gènere de música. Va més enllà d'allò efímer d'un festival i està present durant tot l'any. És d'aquelles coses que et fan sentir orgullós».

El vicepresident també ha volgut destacar que «des de la Diputació de Girona ens sentim molt satisfets del nostre suport al Black Music Festival. Volem apostar fermament per projectes que, com aquest, dinamitzen el territori a la vegada que el promocionen com a aparador nacional». I és que enguany el festival segueix traspassant fronteres i durà la música negra a municipis com Barcelona, Reus, Mataró o Perpinyà, en aquest últim amb l'actuació de BigblackRhino, grup musical del qual Gerard Brugués forma part. El Black Music Festival també estarà present a municipis de la demarcació de Girona com Fornells de la Selva, Bescanó o Torroella de Montgrí.

En aquesta divuitena edició hi participaran formacions tan reconegudes com La Casa Azul, Vintage Trouble o Postmodern Jukebox, entre d'altres. Aquesta última compta amb gairebé dos milions de seguidors al Facebook i s'ha convertit en una de les bandes més apassionants en directe dels últims anys a través de la seva fusió entre la cultura pop actual i els sons dels anys vint. A més, el festival també comptarà amb la presència d'un gran ventall d'artistes locals.

Com a novetats, enguany es realitzarà per primer cop la Jornada Black Music Hip Hop, dedicada a la cultura urbana, la incorporació de la Black Music Bi Band Junior a la Black Music Big Band i el nou programa Música a l'Est, projecte social que actua directament sobre els més desafavorits i en risc d'exclusió social.

Pels més petits hi haurà per segon any consecutiu el Black Music Pels més Menuts. A més, podran gaudir d'Orelles de Xocolata al Black Music Picnic, on es donarà la benvinguda a la primavera amb música i en un ambient familiar.

Documentació