Notícies

FITAG 2019 obre el període d'inscripcions per als grups de teatre amateur d'arreu del món

Foto : FITAG 2019 obre el període d'inscripcions per als grups de teatre amateur d'arreu del món
El festival tindrà lloc del 27 al 31 d'agost a Girona i, una edició més, s'estendrà arreu de les comarques gironines amb la xarxa FITAG Municipis

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) obre avui el període d'inscripcions per a les companyies d'arreu del món que estiguin interessades a participar en la dinovena edició, que tindrà lloc del 27 al 31 d'agost a Girona. Un any més, el festival s'estendrà arreu de les comarques gironines per mitjà de la xarxa FITAG Municipis. L'organització del festival està treballant perquè el país convidat d'aquesta edició sigui Xile.
Durant els cinc dies de durada de FITAG, diversos espais de la ciutat de Girona ¿alguns d'accés gratuït i d'altres de pagament¿ serviran d'escenari de les diferents representacions. I, amb una voluntat descentralitzadora, algunes d'aquestes funcions també es traslladaran als municipis que així ho sol·licitin. De fet, els ajuntaments que estiguin interessats a participar a FITAG Municipis i, per tant, exhibir les representacions de FITAG 2019 als seus equipaments ja ho poden sol·licitar enviant un correu a direccio@fitag.cat.
FITAG s'ha consolidat com un referent del teatre amateur a escala internacional. S'adreça a un públic divers i ofereix espectacles de diversos gèneres, com ara musicals, comèdies, drames, clowns i marionetes. La Diputació organitza el festival, amb el suport de la Casa de Cultura de la mateixa Diputació, l'Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya i l'Obra Social "la Caixa". L'actor i director teatral Martí Peraferrer dirigeix FITAG i, d'aquesta edició, en destaca: «Continuem treballant estretament amb l'Associació Internacional de Teatre Amateur (AITA) per mantenir el prestigi mundial del festival. També apostem pel vessant pedagògic, formatiu i d'intercanvi, amb coproduccions teatrals internacionals participatives i algun taller o classe magistral.»

Un dels valors principals de FITAG és que ajuda a visualitzar el teatre no professional de les comarques gironines i, alhora, serveix d'aparador per a nous talents de l'escena catalana i internacional. A més, fomenta la convivència i promou l'intercanvi cultural, atenent que les companyies que hi participen provenen de diferents països. Així ho va transmetre el vicepresident de la Diputació, Albert Piñeira, en la presentació de l'edició passada: «FITAG fomenta el teixit associatiu, la participació i la cohesió social mitjançant la cultura.»

Fins al 29 de març, les companyies no professionals interessades en el festival poden consultar les bases i tramitar la sol·licitud per mitjà del web del festival (www.fitag.cat). Es valoraran les obres que puguin ser compreses pel públic general, al marge de la llengua d'interpretació. A partir del 6 de maig, la comissió organitzadora de FITAG comunicarà els grups seleccionats.
El 2018 es van rebre més de 150 sol·licituds per participar a FITAG, de les quals es van seleccionar les de trenta companyies de deu estats diferents. I l'edició va tancar amb xifres rècord: 13.000 espectadors en les trenta-set representacions de teatre amateur que, a més de Girona, es van programar a deu municipis gironins (Campdevànol, Figueres, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Sant Gregori,  Sant Jordi Desvalls, Sant Pere Pescador i Vidreres). El país convidat va ser Cuba. Alguns dies, la pluja va fer alterar el programa. Però, gràcies a canvis d'escenaris i d'horari, el públic va gaudir igualment de tots els espectacles previstos.

L'actualitat FITAG es podrà seguir per mitjà de les xarxes socials, amb l'etiqueta #Fitag19 i #FitagMunicipis19.

Documentació

fitag 2019 a4 16/01/2019