Notícies

Miquel Noguer assisteix a l'acte de cloenda del Mil·lenari del Monestir de Sant Daniel

Foto : Autoria: M. Millan
Avui, a les 13 h, s'ha celebrat l'acte de cloenda del Mil·lenari del monestir de Sant Daniel de Girona. A l'acte hi han assistit Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya; Marta Madrenas, alcaldessa de Girona; Pere Vila, delegat territorial del Govern a Girona, i Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona. També hi han estat presents Francesc Pardo, bisbe de Girona; Mare Maria Assumpció Pifarré, priora administradora del Monestir de Sant Daniel, i les cinc membres de la comunitat religiosa.

L'acte de cloenda s'ha iniciat i finalitzat amb una interpretació musical a càrrec de la Coral Polifònica de Girona. Previ a la seva celebració ha tingut lloc un recorregut pel monestir de Sant Daniel on les autoritats han visitat l'església, el claustre, la fogaina, el celler, l'hort i la biblioteca.

Amb aquesta efemèride, que es va iniciar l'any 2013 i que finalitza amb aquest acte de cloenda, es commemoren els mil anys de la fundació del monestir de Sant Daniel (1015-2015) i de la seva comunitat de monges benedictines. Aquest 2018 també se celebren els mil anys de l'acta de dotació del cenobi, que va ser el 15 de març del 1018.

Sota el precepte «El monestir de Sant Daniel de Girona: un far de cultura i espiritualitat, una comunitat per fer créixer», aquesta celebració ha volgut donar a conèixer els valors de la vida monàstica i contemplativa segons la regla de sant Benet i, alhora, ser un punt de difusió cultural, amb la realització de diferents tipus d'activitats. S'ha potenciat aquesta nova dimensió del monestir amb l'objectiu d'obrir-lo a la ciutat de Girona i a la gent en general: des del 2015 ha acollit muntatges florals durant Temps de Flors, concerts i un cicle de conferències, i també s'han fet visites guiades al monestir. Per fomentar la difusió del monestir s'ha creat una nova web, s'ha iniciat la presència en les xarxes socials, s'ha participat en documentals i s'han obert les portes a les televisions.

El Mil·lenari també ha volgut ser un estímul per impulsar el futur del monestir. S'ha aprofitat aquesta oportunitat per fer créixer la comunitat i per la pervivència del monestir més enllà d'aquesta celebració.

El monestir de Sant Daniel és l'única comunitat benedictina femenina de Catalunya que resideix en el mateix lloc on va néixer i l'únic monestir benedictí del bisbat de Girona. Ja des dels inicis s'hi ha viscut la vida monàstica segons la regla de sant Benet. L'any 2015 va rebre la Creu de Sant Jordi i, actualment, ofereix serveis religiosos, d'hostatgeria i visites guiades.

La Diputació de Girona ha subvencionat al llarg dels anys diverses actuacions de millora i restauració del monestir amb l'objectiu de conservar, mantenir i difondre aquest monument, que forma part del patrimoni cultural de les comarques gironines. També va atorgar una subvenció al monestir per a la realització dels actes de celebració del Mil·lenari.

Documentació

memòria Mil.lenari 01/12/2018