Notícies

Fermí Santamaria, a la cerimònia de lliurament dels Premis Republicans de l'Any

Foto : Fermí Santamaria, a la cerimònia de lliurament dels Premis Republicans de l'Any
Girona ha estat la seu de la primera edició del Premis Republicans de l'Any

Premi ex aequo per als presos i exiliats

Roures, l'AMI i Open Arms, entre els guardonats


El setmanari La República ha fet el lliurament de la primera edició dels Premis Republicans de l'Any, aquest dilluns a l'Auditori de Girona. L'acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el president de la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura; el director adjunt de La República, Pere Bosch; el director d'El Punt Avui, Xevi Xirgu, i el conseller delegat d'Hermes Comunicacions, editora d'El Punt Avui, Joan Vall, entre altres càrrecs i autoritats, a més dels premiats.


Els premis han estat per a:

Premi d'Honor del setmanari La República (ex aequo): presos i exiliats

Premi d'Honor del setmanari La República: Tamara Carrasco / Adrià Carrasco

Premi República Popular: Associació de Municipis per la Independència

Premi al Mèrit Republicà: Proactiva Open Arms

Premi Reflexió Republicana: Jordi Borràs, fotoperiodista

Premi Primer d'Octubre: Lluís Llach

Premi República de les Arts: Valtonyc

Premi Memòria Republicana: Muriel Casals (pòstum)

Premi Republicà de l'Any: Jaume Roures


Els organitzadors han destacat que Girona ha estat la ciutat escollida per al debut d'aquesta trobada anual del republicanisme català, que també vol ser un homenatge i un reconeixement als presos i exiliats polítics, que són objecte des de fa més d'un any de la revenja de l'Estat espanyol. Per aquest motiu, s'ha preparat una cerimònia que ha combinat el lliurament dels premis als guanyadors de les sis categories sotmeses a elecció popular i les referències a la situació dels presos i exiliats, als quals enguany s'ha atorgat de manera extraordinària el Premi d'Honor del setmanari La República, distinció que han compartit amb els dos membres dels CDR Tamara Carrasco i Adrià Carrasco. Un altre premi especialment emotiu és el que s'atorga a títol pòstum a Muriel Casals.

A l'acte, hi han estat presents la majoria dels premiats (Valtonyc va enregistrar un missatge emotiu, projectat durant la vetllada) i familiars i amics de tots els presos i exiliats, així com diversos representants polítics de tot el ventall republicà, amb intervencions del president Torra i també del president Carles Puigdemont, que ha enregistrat un missatge especial.


Més de 2.000 vots als premiats
La primera edició dels Premis Republicans de l'Any es va convocar coincidint pràcticament amb el naixement de la revista, que ja fa set mesos que és als quioscos, amb 27 números publicats, a més d'un número zero, que va sortir el 28 d'abril passat.

La voluntat d'aquesta iniciativa és fer un reconeixement anual a les persones que més contribueixin a la consolidació del republicanisme, així com fomentar la participació dels lectors i subscriptors de la revista. En aquest sentit, van participar en les votacions els subscriptors de La República i també els d'El Punt Avui, L'Esportiu, L'Econòmic i Catalonia Today. Al final de les quatre setmanes de votació telemàtica, en què s'havia d'escollir un guanyador d'entre tres nominats en cada categoria, van participar en les votacions més de 2.000 persones. Després de l'èxit de participació en aquesta primera edició, la intenció del setmanari és tornar a convocar els guardons escollits per votació popular en l'edició de l'any vinent.