Notícies

Presentació del nou número de la Revista de Girona, que surt al carrer amb un dossier sobre la indústria musical a les comarques gironines

Foto : Miquel Millan
Ja ha sortit al carrer un nou número de la Revista de Girona, el 311, corresponent als mesos de novembre i desembre de 2018, i ho ha fet amb un vast dossier coordinat pel periodista Xavier Castillón, en què s'analitza extensament l'escena musical de les comarques gironines.

Per donar a conèixer la revista i, en especial, per explicar el contingut d'aquest dossier, ahir al vespre es va dur a terme una presentació pública en un lloc pensat especialment per a l'ocasió: el Sunset Jazz Club de Girona.

L'acte va anar a càrrec d'Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona; Gerard Bagué, director de la Revista de Girona, i Xavier Castillón, coordinador del dossier, i va comptar amb una audició comentada de peces musicals.

La indústria musical: captant i difonent el so. El dossier que encapçala aquest número de la Revista de Girona consta d'un total de dinou articles escrits per quinze col·laboradors diferents, a través dels quals el seu coordinador, Xavier Castillón, ha procurat fer una autèntica radiografia de la situació actual de l'escena musical gironina. Amb aquest objectiu, els reportatges s'han agrupat sota dues rúbriques diferents: «Captant el so», on s'expliquen la història i les característiques definitòries dels diferents estudis de so existents a les comarques gironines, i «Difonent el so», composta per diferents articles dedicats a empreses i promotores musicals nascudes a redós del territori gironí, algunes d'elles de referència innegable arreu del país.

En el text introductori d'aquest dossier, Xavier Castillón explica que, «paral·lelament a la consolidació d'una sòlida escena musical, tant pel que fa a la proliferació de grups com d'esdeveniments, s'ha creat també una important indústria musical a les comarques gironines, amb una àmplia oferta d'estudis de gravació i empreses de sonorització d'espectacles, discogràfiques, promotores de concerts i festivals, agències de management, etc., que es troben entre els més actius del país». El dossier és, doncs, un autèntic compendi de referència per a qui vulgui conèixer les interioritats de l'escena musical gironina.

Per a la redacció del dossier, Xavier Castillón ha comptat amb la participació dels periodistes Sebastià Roig, Gerard Bagué, Adrià Cortadellas, Alícia Martínez, Xavi Teixidor, Salvador Garcia-Arbós, Pau Planas, Jordi Camps, Gemma Busquets, Eloi Camps, Carles Pujol i Pili Turón; l'escriptor Josep Pastells, i l'editor i escriptor Ramon Moreno.

Altres temes

Aquest número de la Revista de Girona inclou diferents temes relacionats amb la història i l'actualitat cultural i social de les comarques gironines. En destaca l'entrevista a l'enginyer i polític d'ERC Josep Rahola; el «perfil» de Gervasi Sais, fill d'una nissaga de pescadors vinculats a sa Tuna i el mas d'en Llor; els reportatges sobre l'internat del Collel, sobre la música de Ricard Viladesau (el Príncep de la Tenora) o sobre Josep Martinell, l'amic de Josep Pla; els reportatges fotogràfics dedicats al Club Català de Naturisme i als «Colors humans de Girona», o les biografies de l'enòleg i exalcalde de Figueres mort recentment Eduard Puig Vayreda o de l'olotí Gaspar Espuña (Olot, 1935 - Barcelona, 2017).