Notícies

El llibre de Vicenç Pagès Clàssics revisitats enceta la nova etapa de la col·lecció «Josep Pla»

Foto : Miquel Millan
La col·lecció «Josep Pla», que edita la Diputació de Girona, acaba de publicar el primer volum d'una nova etapa en què estrena nou disseny i logotip; i també nou director: l'escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís, que substitueix en el càrrec a l'escriptor Lluís Muntada, que ha dirigit la col·lecció al llarg de deu anys.

El volum que dona el tret de sortida a aquesta nova etapa és un cànon de cinquanta-sis textos d'autors clàssics amb els quals ha estat treballant l'escriptor Vicenç Pagès Jordà i que van sortir publicats a la Revista de Girona entre els anys 2009 i 2018. Sota el títol Clàssics revisitats, Vicenç Pagès pretén fer, per una banda, un reconeixement a tots ells i, per l'altra, facilitar el contacte amb la tradició literària.

La presentació d'aquest llibre ha tingut lloc aquest migdia, a l'Aula B3 de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. L'acte ha estat encapçalat per Àngel Quintana, degà de la Facultat de Lletres de la UdG; Joan-Lluís Lluís, director de la col·lecció «Josep Pla»; Xavier Pla, professor de literatura catalana contemporània de la UdG, i l'autor del llibre, Vicenç Pagès Jordà.

El llibre. Tothom sap qui són els clàssics: Ramon Muntaner, Josep Pla, Caterina Albert, Joaquim Ruyra, Prudenci Bertrana... Els hem llegit per obligació o amb devoció, però també tenen dret a una lectura crítica, subjectiva, adaptada als nostres dies. Fins a quin punt continuen essent un model? Amb el temps, han guanyat o han perdut? Tenen el mateix sentit avui dia? Preguntes com aquestes són les que des de 2009 fins a 2018 ha contestat Vicenç Pagès Jordà a la Revista de Girona en els articles que ara es recullen en aquest llibre.

Als autors que integren el cànon que s'estudia a l'escola, Pagès Jordà n'hi ha afegit d'altres com Eusebi Isern, Dalvador Dalí, Llucieta Canyà, Àngel Ferran, Rodríguez Caixàs, Carme Montoriol o Frederic Pujulà, fins a un total de cinquanta-quatre prosistes nascuts abans de 1920 que han tingut una llarga relació amb les comarques gironines. En el pròleg del llibre, Vicenç Pagès Jordà explica que «els criteris d'elecció són ben subjectius» i que la seva intenció era «partir del plaer del lector» i «confeccionar una llista pròpia», exempta de prejudicis literaris i ideològics, que pot ser útil a altres lectors, ni que sigui com a punt de partida personal i alhora susceptible de generar un debat.

De cadascun, se'n proporciona una visió general i se'n comenta una obra en concret, amb el mateix respecte però també amb la mateixa exigència que si fossin actuals.

En el pròleg del llibre, Vicenç Pagès Jordà explica que «cada capítol es pot emprendre per separat, segons les preferències i els itineraris de cada lector» i que, de manera involuntària, «la selecció reprodueix també moviments històrics i culturals de la literatura catalana». Hi ha «el pas dels temes religiosos als propis de la vida privada, mostres de romanticisme tardà, republicanisme militant, costumisme, esperantisme, jocflolalisme, repressió sexual, oposició camp-ciutat, la sinistra experiència del seminari, la misèria econòmica, la tendència a retratar èpoques passades, l'exili polític, l'opressió patriarcal, els canvis de costums, el debat sobre el tema de la Costa Brava, la defensa de la catalanitat de Cristòfor Colom...".

El resultat és una nova manera de llegir els clàssics.

La col·lecció «Josep Pla»
. La col·lecció «Josep Pla» es va crear l'any 1986 amb l'objectiu de constituir una biblioteca de treballs literaris i periodístics d'autors gironins en format d'antologies i assaigs. Clàssics revisitats, de Vicenç Pagès, és el volum número quaranta-dos de la col·lecció. Al llarg de tots aquests números publicats, hi ha dues etapes diferenciades: un primer període comprès entre els anys 1986-2008, en què es publiquen vint-i-un títols, i una segona etapa, iniciada l'any 2008 amb el nomenament de Lluís Muntada com a director i la creació d'un consell extern d'assessorament, en la qual s'editen vint títols més. En aquesta segona etapa, la col·lecció s'orienta, per una banda, cap a la recuperació d'obres literàries ja exhaurides o descatalogades, i per l'altra, a l'edició de materials literaris que, per les seves condicions específiques, difícilment són atesos pel mercat editorial. En aquesta segona etapa, s'han reeditat obres de referència de les lletres gironines, com els dos volums de les Memòries d'Aurora Bertrana; Climent, de Fages de Climent, i Sang nova, de Marian Vayreda, entre d'altres.

L'any passat la Diputació va convocar un concurs públic per adjudicar el servei de direcció de la col·lecció «Josep Pla», que va guanyar l'escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís, el qual va començar els treballs de direcció de la col·lecció el passat mes de gener.

Nou disseny. Aquesta nova etapa de la col·lecció, sota la direcció de Joan-Lluís Lluís, comença amb un canvi significatiu que es pot veure en la publicació del volum de Vicenç Pagès Jordà, Clàssics revisitats: l'actualització del disseny dels llibres, amb la voluntat d'adaptar la col·lecció a gràfiques més contemporànies; ajustar el format als estàndards editorials habituals i millorar-ne la legibilitat. Al nou disseny, s'hi suma també un nou logotip.