Notícies

Fermí Santamaria: «L'educació ambiental és indispensable per entendre que depenem del medi ambient i que l'hem de preservar»

Foto : Fermí Santamaria: «L'educació ambiental és indispensable per entendre que depenem del medi ambient i que l'hem de preser
El vicepresident primer de la Diputació, Fermí Santamaria, ha participat aquest matí en la inauguració del Congrés Nacional d'Educació Ambiental (CNEA), que avui i demà aplega a Girona més de 225 professionals, investigadors i experts d'aquest àmbit. L'objectiu principal de la trobada és incentivar que institucions, universitats i entitats educatives sumin esforços per reflexionar i debatre sobre l'educació ambiental a Catalunya, com també per impulsar-la-hi. En relació amb l'educació ambiental, Fermí Santamaria ha afirmat que «és ara més indispensable que mai per entendre que depenem del medi ambient i que, per això, l'hem de preservar». La Diputació és una de les institucions organitzadores del congrés.

El CNEA es desenvolupa a dos espais de la ciutat de Girona: l'auditori Josep Irla i la Casa de Cultura de la Diputació. Fins demà, s'hi presentaran cinquanta-dues experiències educatives vinculades al medi ambient, que són fruit d'una aliança entre entitats (com ara centres o serveis educatius, universitats, administracions públiques, entitats privades o centres de suport a l'educació formal). Aquestes experiències se centren en almenys un dels objectius per al desenvolupament sostenible (ODS) del congrés, que són: el consum i l'economia circular, el territori i la ciutat, i la diversitat d'ecosistemes (terrestres o marítims).

El congrés també inclou les ponències d'experts internacionals de l'àmbit de l'educació ambiental. Hi destaca la intervenció de la quebequesa Lucie Sauvé, que és un referent en la recerca en educació ambiental i ecociutadania. A partir del seu testimoni i també de les experiències presentades, el repte principal del CNEA és aconseguir que institucions, universitats i entitats educatives cooperin per impulsar accions d'educació ambiental per construir de manera conjunta un futur més sostenible i afavorir l'apoderament de la ciutadania.

Fermí Santamaria ha recordat que en les últimes dècades la Diputació de Girona ha promogut nombroses iniciatives d'educació ambiental a les comarques gironines o hi ha donat suport: «Al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, hi tenim un referent valuós: Can Lleonart. Va ser la primera escola de natura que es va crear a Catalunya, just fa quaranta anys». El vicepresident també ha recordat el gran pedagog Quim Franch, que va deixar una empremta profunda en molts educadors ambientals de les comarques gironines.

D'altra banda, Fermí Santamaria ha destacat programes d'educació ambiental que promou la Diputació, com ara «Del mar als cims», «Tallers ambientals» o «Descoberta de l'entorn», que apropen cada any milers d'escolars i ciutadans al coneixement de l'entorn i dels espais naturals protegits i que fomenten la sostenibilitat ambiental als municipis.