Notícies

La Diputació de Girona col·labora en la trenta-vuitena Fira ramadera de Puigcerdà

Foto : La Diputació de Girona col·labora en la trenta-vuitena Fira ramadera de Puigcerdà
Aquest cap de setmana, 10 i 11 de novembre, ha tingut lloc la trenta-vuitena edició de la Fira Ramadera de Puigcerdà, un dels esdeveniments més importants que hi ha en aquest municipi. A la fira hi ha assistit el vicepresident segon de la Diputació de Girona i alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira.

Aquest esdeveniment, que compta amb el suport i col·laboració de la Diputació de Girona, és un referent en el món de la cria de cavalls al Pirineu amb un origen tan antic com la mateixa vila. L'existència d'una fira a Puigcerdà es remunta a finals del segle XII, quan el rei Alfons I va atorgar a la vila el permís reial per celebrar una fira per la Mare de Déu d'Agost. Aquesta i altres fires que van sorgir posteriorment es van anar interrompent i canviant de data al llarg dels segles fins a arribar al segle XX.

A principis de segle es va recuperar la fira com una trobada multisectorial amb una important presència de bestiar: cavalls, vaques, mules i ases. I a partir de l'any 1980, arran de la baixada de consum de bestiar com a animal de tir, es va decidir revitalitzar la fira amb la creació del Concurs de Cavalls, on té una especial presència el cavall pirinenc català.

La Fira Ramadera de Puigcerdà és organitzada per l'Ajuntament de Puigcerdà amb la col·laboració, també, d'entitats, empreses i particulars de la comarca com són: l'Associació de Criadors de Cavalls de la Cerdanya, el Consell Comarcal de la Cerdanya o  l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), entre d'altres.

Durant aquest cap de setmana, s'han aplegat nombrosos ramaders provinents d'arreu del Pirineu català, amb prop d'uns 1.000 caps de bestiar. En el marc de la fira també ha tingut lloc, al llarg de dissabte al matí, el trenta-vuitè Concurs de Cavalls. Durant aquest emblemàtic concurs han participat les seccions de bestiar equí sobranyes i sobranys, terços, eugues amb pollí, terçons, quartons i sementals. A més, també s'ha realitzat el Concurs a la Millor Ramaderia de la Cerdanya.

La fira de bestiar es complementa amb parades multisectorials que han estat ubicades a la zona industrial de l'estació, al centre de la vila i als carrers a l'entorn de l'estany i el parc Schierbeck de Puigcerdà.