Notícies

Miquel Noguer assisteix a l'esmorzar d'alcaldes de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, amb el president Quim Torra

Foto : Miquel Noguer assisteix a l'esmorzar d'alcaldes de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, amb el president Q

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha participat aquest matí en un esmorzar d'alcaldes i regidors de la comarca de la Selva, juntament amb el president de la Generalitat, Quim Torra. L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha organitzat aquest àpat amb motiu de la trenta-setena Festa de la Ratafia, que té lloc fins demà, diumenge, al mateix municipi.

És el quart any que se celebra aquest esmorzar, que ha tingut lloc a les 10 hores a l'Hotel Pinxo, establiment familiar obert l'any 1927 al nucli antic de Santa Coloma de Farners i que compta amb un restaurant considerat com un referent de la cuina tradicional catalana. Durant l'esmorzar, s'han degustat productes realitzats amb ratafia, així com productes de quilòmetre zero que tenen l'essència dels principis de proximitat i tradició de la Festa de la Ratafia.


Posteriorment a l'esmorzar, Miquel Noguer, juntament amb els alcaldes de municipis de la comarca de la Selva, han fet un recorregut per l'espai Vela de la Ratafia, a la plaça Farners de Santa Coloma. En aquest espai es pot visitar, com a activitat permanent al llarg de tot el cap de setmana, la fira mercat de productes artesans i de proximitat, on s'ofereixen totes les ratafies comercials de Catalunya i, de forma exclusiva, es podran degustar i comprar les ratafies colomenques: 1842, Corriols, Malhivern i Roca Guillera, les quals només es venen a Santa Coloma. Aquestes ratafies han estat elaborades seguint receptes d'il·lustres colomencs, i, a més, tenen una finalitat social, és a dir, destinen els beneficis a projectes amb valor social.

En aquesta edició de la Festa de la Ratafia, organitzada per la Confraria de la Ratafia i l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners amb el suport de la Diputació de Girona, s'estan duent a terme unes cinquanta activitats diferents: xerrades, tallers, concerts, exposicions, presentacions i activitats gastronòmiques, entre d'altres. Aquests actes compten amb la participació de les entitats colomenques. Generalment són gratuïts, per a totes les edats, i es preveu que aquest any en gaudiran unes 35.000 persones.

Com a novetats d'enguany, cal destacar: la presentació de la ratafia esferificada, amb una utilització directa en el món de la gastronomia; la presentació d'un liquat vegetal amb infusió de ratafia, i la presència de xuixos de ratafia, amb motiu de la celebració de l'Any del Xuixo. També hi haurà una reunió de productors de ratafia catalana amb l'objectiu d'avançar en la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Ratafia Catalana. És novetat el fet que la confraressa d'honor d'aquesta edició sigui una dona, Magda Tolosa, de la pastisseria Trias, a qui es vol reconèixer la dedicació a la Festa i a la promoció d'aquest licor. De fet, a la trenta-setena edició de la Festa de la Ratafia hi haurà més presència femenina que mai: la meitat dels membres del jurat de la primera fase del Concurs de Ratafies han estat dones i en el jurat final hi haurà més dones que homes (3-2), a banda que la programació també té un marcat accent femení en activitats de formació, artístiques i musicals, entre d'altres.

Finalment, cal destacar que aquesta tarda a les 17.00 hores, a l'espai de l'Arxiu Comarcal de la Selva, en el marc de Girona Excel·lent, el segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona, que reconeix els millors productes de les comarques gironines, es farà un taller-tast maridat amb ginebres gironines a càrrec de Pep Nogué i Gin Nut, Gin Volcànic & Botànics Russet. Aquesta activitat és gratuïta i té un aforament limitat a vint-i-cinc persones; per això cal inscriure-s'hi prèviament a www.ratafia.cat.