Notícies

Presentació de la trenta-setena edició de la Festa de la Ratafia

Foto : Autoria: D. Rueda
La Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners arriba enguany a la seva trenta-setena edició. Aquest migdia, a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona, n'ha tingut lloc la presentació a càrrec de Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona; Joan Martí, alcalde de Santa Coloma de Farners, i Xavi Amat, secretari de la Confraria de la Ratafia.

Durant la presentació, el president Miquel Noguer ha dit que, «de totes les fires que es fan a l'entorn de la ratafia, la de Santa Coloma de Farners és la de més prestigi i antiguitat». A més, ha volgut remarcar que «la ratafia no és només una beguda sinó que forma part, com defensen els mateixos integrants de la Confraria de la Ratafia, del nostre patrimoni cultural immaterial».

En aquesta edició, organitzada per la Confraria de la Ratafia i l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners amb el suport de la Diputació de Girona, la Festa de la Ratafia compta amb quatre dies d'actes (del 8 a l'11 de novembre), durant els quals es faran unes cinquanta activitats diferents entre xerrades, tallers, concerts, exposicions, presentacions i activitats gastronòmiques, entre d'altres. Aquests actes compten amb la participació de les entitats colomenques. Generalment són gratuïts, per a totes les edats, i en podran gaudir les prop de 35.000 persones que estan previstes que visitin aquesta festa.

A més, com a activitat permanent al llarg de tot el cap de setmana, es podrà visitar la fira mercat de productes artesans i de proximitat a la gran Vela de la Ratafia, a la plaça Farners. En aquesta fira s'hi podran trobar totes les ratafies comercials de Catalunya i, de forma exclusiva, es podran degustar i comprar les ratafies colomenques: 1842, Corriols, Malhivern i Roca Guillera, les quals només es venen a Santa Coloma. Aquestes ratafies han estat elaborades seguint receptes d'il·lustres colomencs, i, a més, tenen una finalitat social, és a dir, destinen els beneficis a projectes amb valor social.

Com a novetats, cal destacar: la presentació de la ratafia esferificada, amb una utilització directa en el món de la gastronomia; la presentació d'un liquat vegetal amb infusió de ratafia, i la presència de xuixos de ratafia, amb motiu de la celebració de l'Any del Xuixo. També hi haurà una reunió de productors de ratafia catalana amb l'objectiu d'avançar en la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Ratafia Catalana. També és novetat el fet que la confraressa d'honor d'aquesta edició sigui una dona, Magda Tolosa, de la pastisseria Trias, a qui es vol reconèixer la dedicació a la festa i a la promoció d'aquest licor. De fet, la trenta-setena edició de la Festa de la Ratafia tindrà més presència femenina que mai: la meitat del jurat de la primera fase del Concurs de Ratafies han estat dones i en el jurat final hi haurà més dones que homes (3-2), a banda que la programació també té un marcat accent femení en activitats de formació, artístiques i musicals, etc.

Finalment, cal destacar que el dissabte 10 de novembre a les 17.00 hores, a l'espai de l'Arxiu Comarcal de la Selva, Girona Excel·lent, el segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona, que reconeix els millors productes de les comarques gironines, realitzarà un taller-tast maridat amb ginebres gironines a càrrec de Pep Nogué i Gin Nut, Gin Volcànic & Botànics Russet. Aquesta activitat és gratuïta, amb aforament limitat a vint-i-cinc persones, i requereix inscripció prèvia a www.ratafia.cat.






Documentació