Notícies

Visita oficial del president de la Diputació de Girona als casals catalans de Buenos Aires i Montevideo

Foto : Visita oficial del president de la Diputació de Girona als casals catalans de Buenos Aires i Montevideo
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha fet un viatge oficial a l'Argentina i l'Uruguai. A Buenos Aires, s'ha reunit amb el president del Casal de Catalunya, José Antonio Meléndez, i a Montevideo, amb la presidenta del Casal Català, Núria Amorós, juntament amb les juntes directives corresponents. En aquestes trobades, s'hi han tractat les col·laboracions presents i futures de la Diputació amb els dos casals catalans, amb l'objectiu de garantir el manteniment de les nombroses activitats que s'hi programen per fomentar i divulgar la llengua i la cultura catalanes. De fet, el Casal de Catalunya a Buenos Aires és el segon casal català més antic del món, després del de l'Havana.


Al Casal de Catalunya a Buenos Aires, Miquel Noguer també va participar a la jornada «Mirades cap a Catalunya», i hi va pronunciar una conferència sobre la situació política del país. Van precedir la intervenció del president les ponències de tres experts en relacions internacionals i ciències polítiques. La primera va ser a càrrec del doctor Alberto Hutschenreuter, i es va titular: «Vigència i vestigis de la geopolítica al segle XXI. Panorama de Catalunya». La segona la va fer el doctor Pablo Kornblum, i va reflectir una visió sobre l'estatus econòmic de Catalunya des de l'Argentina. Finalment, el doctor Carlos Fernández Pardo va centrar la seva dissertació en la Unió Europea, la tecnocràcia i la reacció nacionalista catalana. La conferència de Miquel Noguer, «Reflexions des de Catalunya», va cloure l'acte.

La jornada va atreure una gran quantitat de públic. A més, va incloure un col·loqui sobre el context polític del país, en el qual el president va respondre a les preguntes dels assistents. Les persones que hi van intervenir van criticar amb duresa la situació dels presos i exiliats polítics catalans i també van mostrar-se disconformes per l'actuació de la Unió Europea i la judicatura espanyola amb relació a la situació actual de Catalunya.   

D'altra banda, Miquel Noguer també va ser entrevistat al canal web del Casal de Catalunya a Buenos Aires, CanalMedia. Durant la seva intervenció, va destacar els aspectes més remarcables de les comarques gironines des de la perspectiva de la cultura, el paisatge, la gastronomia, el turisme i l'esport. També va fer referència a la situació política del país: «El poble de Catalunya només vol decidir el seu futur per la via pacífica: mantenir-se dins de l'Estat espanyol o bé ser un estat independent. Per això, hi ha gent a la presó i gent fora del país».

Podeu veure'n l'entrevista sencera a: