Notícies

Mosques de la informació 2018

Foto : Mosques de la informació 2018
Patrícia Plaja, excap de comunicació dels Mossos d'Esquadra, ha estat la guanyadora de la Mosca Grossa, en reconeixement a la gran gestió comunicativa.

La Mosca Borda, per a Marc Bataller, cap de l'Oficina de Comunicació del Departament de Salut, per la lentitud, manca de col·laboració i poca transparència.

Mosca de Sant Narcís, per a la Universitat de Girona; i la Mosca del Col·legi, per a Narcís Planas i Joan Antoni Poch.

El Col·legi de Periodistes de la Demarcació de Girona ha celebrat aquest vespre una nova edició dels Premis Mosques de la Informació. El president accidental de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, ha assistit als premis juntament amb Joan Ventura, president de la Junta de Girona del Col·legi de Periodistes, Marta Madrenas, alcaldessa de Girona; Neus Bonet, presidenta del Col·legi de Periodistes de Catalunya; entre altres autoritats i els nominats i premiats d'enguany.

Ja fa trenta anys que el Col·legi de Periodistes organitza els Premis Mosques de la Informació, els quals tenen quatre categories: la Mosca de Sant Narcís i la Mosca del Col·legi, que s'atorguen per decisió de la Junta, i la Mosca Borda i la Mosca Grossa, que proposa i vota la mateixa professió, i que distingeixen persones o entitats que, en el primer cas, hagin posat més resistència a les sol·licituds d'informació dels periodistes i, en el segon, hagin estat més accessibles.  

Patrícia Plaja, ex-cap de comunicació dels Mossos d'Esquadra, ha estat la guanyadora de la Mosca Grossa, en reconeixement de la gran gestió comunicativa. Plaja era finalista juntament amb Xavier Duran, responsable de premsa de l'Agència Catalana de l'Aigua, i Oriol Boix, cap de premsa de la UE d'Olot. Els periodistes reconeixen la seva gran tasca al capdavant de l'Oficina de Comunicació dels Mossos d'Esquadra i la seva gestió comunicativa dels atemptats de Barcelona del 17 d'agost del 2017. També reivindiquen la seva feina arran que el Govern espanyol la rellevés de les seves funcions durant l'aplicació de l'article 155 per una piulada crítica amb la sentència de la Manada.

La Mosca Borda, amb tres nominacions (Sistema d'Emergències Mèdiques; Oriol Mas, coordinador de Comunicació de l'Ajuntament de Girona, i Marc Bataller, cap de l'Oficina de Comunicació del Departament de Salut), ha estat per a aquest darrer per la lentitud, manca de col·laboració i poca transparència.

Per altra banda, la Mosca de Sant Narcís, que s'atorga a persones o entitats que hagin destacat per la defensa dels drets, béns o interessos col·lectius, o bé que hagin difós la realitat gironina més enllà de les seves fronteres naturals, en aquesta edició s'ha entregat a la Universitat de Girona.

I pel que fa a la Mosca del Col·legi, que reconeix trajectòries professionals dins l'àmbit del periodisme, ja siguin individuals o col·lectives, se n'han lliurat dues: a Narcís Planas i a Joan Antoni Poch, més conegut com a JAP.
 
Referent del periodisme esportiu gironí dels darrers cinquanta anys, Narcís Planas gaudeix d'una llarga trajectòria periodística en mitjans escrits com ara el Diari de Girona (que va arribar a dirigir) i l'antic Los Sitios, i també en altres mitjans des que tenia quinze anys com la ràdio, la televisió o, més recentment, mitjans digitals. També cal destacar la seva tasca com a president del consell assessor de la revista Bonart, en què va posar en marxa nous projectes que van catapultar aquesta publicació com a referent en el món cultural català.


Joan Antoni Poch, més conegut com a JAP, és un il·lustrador i ninotaire vinculat al diari El Punt Avui, on ha publicat diàriament des de 1980 «La punxa d'en JAP». El mes de juny passat es va jubilar i molts lectors troben a faltar la seva famosa vinyeta de la plana 2 del diari. Ha col·laborat en altres iniciatives relacionades amb l'humor gràfic i és autor del personatge El Puntet, publicat a Presència, i del còmic Quima Guspira. Els seus acudits han estat recollits en llibres com ara Tretze anys i un dia, Quina por, etc. Premiat amb l'Àngel de Girona, la seva obra ha protagonitzat diverses exposicions. Ha dedicat gran part de la seva vida a la docència com a professor de català a l'Institut Ramon Muntaner de Figueres.

Fermí Santamaria ha remarcat la magnífica idea que ha tingut la Junta de Girona del Col·legi de Periodistes de celebrar a la Casa de Cultura la seva Festa de les Mosques, a la sala on s'està exposant l'obra de Pep Iglésias: «Una exposició magnífica d'un fotoperiodista desgraciadament desaparegut massa jove, però que ens ha deixat una obra notable. Una mostra de la seva feina, la que ell mateix va escollir,  la veiem aquí, en aquesta sala. Però el conjunt de la seva feina ha quedat, per decisió del mateix Pep Iglésias, en mans d'INSPAI, el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, que en té bona cura i el posa a l'abast dels ciutadans. D'això en dona fe aquesta exposició i també el magnífic catàleg, el novè volum de la col·lecció "Quaderns de fotografía", que els animo a buscar i a admirar perquè val molt la pena».

Santamaria ha valorat la feina dels periodistes en uns temps en què no és fàcil fer-la: «La llibertat d'expressió i la llibertat d'opinió estan en risc en aquests moments amb interpretacions de la llei i amb l'aplicació que es fa de la llei coneguda com a llei mordassa». I ha afegit: «Tenim polítics a la presó i a l'exili només per intentar complir amb els programes electorals amb els quals es van presentar a les eleccions. Hi ha a la presó dirigents de les entitats socials més importants del país, que sempre han actuat de manera pacífica i intentant canalitzar les aspiracions dels seus associats. Hi ha gent condemnada i exiliada per la lletra de les seves cançons o per haver expressat el seu dret de manifestació al carrer, sempre pacíficament. I tot això és el que ens expliquen els periodistes, amb el risc de ser també perseguits. Us encoratjo a fer la vostra feina com sempre, amb rigor, honestedat i fidels als fets».

Documentació