Notícies

La Diputació aportarà 500.000 euros a la rehabilitació i museïtzació de la casa natal de Salvador Dalí

Foto : Autoria: M. Millan
El president de la Diputació, Miquel Noguer, ha anunciat avui que la corporació aportarà 500.000 €      a la rehabilitació i museïtzació de la casa natal de Salvador Dalí, situada al carrer de Narcís Monturiol de Figueres. L'Ajuntament de Figueres impulsa el projecte, que dirigeix el Museu de l'Empordà. La futura casa-museu del pintor previsiblement obrirà les portes el 2020 i reforçarà el posicionament de les comarques gironines com a referent internacional en turisme cultural.


El president de la Diputació ha fet pública l'aportació al projecte de rehabilitació i museïtzació de la casa natal de Salvador Dalí en un acte a Figueres, amb l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, i el director del Museu de l'Empordà, Eduard Bech. En concret, Miquel Noguer ha avançat que la Diputació hi col·laborarà amb 250.000 euros aquest any i 250.000 euros més el 2019.


Aquest espai d'interpretació traslladarà els visitants a l'univers més íntim de Salvador Dalí, en mostrar l'escenari quotidià i familiar dels seus primers anys de vida. Per aquest motiu, la casa natal de l'artista esdevindrà un indret ineludible per conèixer i entendre la seva vida i obra. El projecte museològic també reforça la capitalitat de Figueres dins de l'anomenat Triangle Dalinià, juntament amb Púbol i Portlligat. I és que, quan la casa-museu obri les portes, la ciutat disposarà de tres grans espais estretament vinculats a Salvador Dalí: el Teatre-Museu Dalí, la col·lecció Dalí Joies i la mateixa casa natal del geni. Això, sense comptar altres racons de Figueres que van marcar la trajectòria vital i artística del pintor.


La rehabilitació i museïtzació de l'habitatge també té valor patrimonial. És un edifici de final del segle XIX, d'estil modernista i situat al centre històric de Figueres. És el prototip d'una casa de la burgesia catalana de l'època, de la qual s'han conservat intacta la cuina i diverses estances. El projecte preveu la restitució de materials, colors i acabats de paviments i revestiments originals de l'època en què va viure la família Dalí. Tot plegat, un mirall de l'ebullició cultural, intel·lectual i socioeconòmica de Figueres a les acaballes del segle XIX i durant els primers anys del segle XIX.


«La casa-museu de Salvador Dalí potenciarà encara més el turisme cultural. Hi contribuiran dos futurs projectes de gran rellevància en què també aposta la Diputació de Girona: el Museu d'Art Modern i Contemporani de Girona (a la Casa Pastors) i el Museu Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols. Tot plegat, amb l'ampli ventall d'equipaments, esdeveniments i festivals culturals que, de manera imparable, situen cada vegada més les comarques gironines com una destinació cultural de primer ordre», ha destacat el president.