Notícies

Es presenta la caldera de Biomassa de l'Estartit

Foto : Autoria: Aj Torroella de Montgrí
El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella, ha assistit, avui dijous, a la presentació de la caldera de biomassa a l'Estartit juntament amb Sandra Bartomeus, regidora de Medi Ambient de l'ajuntament de Torroella de Montgrí i Genís Dalmau, president de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de l'Estartit.

La Diputació de Girona ha donat suport tècnic i econòmic a la creació d'una xarxa de calor a l'Estartit. La instal·lació que funciona amb estella forestal local dona calor a diversos equipaments municipals: CEIP Portitxol, Ampliació de l'escola, Edifici Polivalent i la Llar d'infants. Aquesta és una de les accions incloses en el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES) que pretén l'any 2020 reduir un 24,24 % les emissions respecte les generades el 2005.   

En data d'avui, 209 municipis gironins s'han adherit al Pacte d'alcaldes per a l'Energia. Mitjançant aquest Pacte, les accions que desenvolupa el Cilma i creixen exponencialment.

El diputat Lluís Costabella ha afirmat que «aquest projecte liderat per l'ajuntament de Torroella, és un dels 76 impulsats per la Diputació de Girona a través del projecte BEenerGI que té com a objectiu incrementar el consum de biomassa local i iniciar la transició energètica des de l'àmbit municipal».

En els darrers anys, la Diputació de Girona ha incorporat un concepte innovador a nivell europeu: els contractes amb Micro Empreses de Serveis Energètics (MESES). Les MESES són petites i mitjanes empreses especialitzades en la gestió energètica integral que inclou la realització de l'obra, instal·lació de la caldera de biomassa, el manteniment i el subministrament d'estella.

La substitució de calderes que funcionen amb combustibles fòssils per calderes de biomassa és una acció que va més enllà de l'objectiu de reduir emissions ja que impulsen la gestió forestal local, la prevenció d'incendis i la creació de llocs de treball verds.

Es aquest sentit, l'ajuntament de Torroella de Montgrí  gràcies al suport de la Diputació de Girona, l'ADF i el Departament d'Agricultura ha redactat un Pla forestal Municipal, un document que planifica les actuacions forestals a desenvolupar dins el municipi amb uns objectius clars de prevenció d'incendis i adaptació al canvi climàtic, que permetran la generació d'estella forestal per alimentar les calderes de biomassa municipal.  Apostant per una economia verda de caràcter local que permeti tan la millora dels boscos com la reducció d'emissions a l'atmosfera.

En acabar la roda de premsa hi haurà una visita a Life Pletera. Explicacions tècniques a càrrec del seu director científic,  Xavier Quintana.