Notícies

Fermí Santamaria: «L'Any Fabra és un bon pretext perquè institucions, entitats i ciutadania refermem la col·laboració per continuar treballant pel català»

Foto : Fermí Santamaria: «L'Any Fabra és un bon pretext perquè institucions, entitats i ciutadania refermem la col·laboració pe
El vicepresident primer de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, ha participat avui en l'acte de commemoració de l'Any Fabra a l'Auditori Josep Irla de Girona. Aquesta és una de les activitats programades per commemorar, aquest 2018, el 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra, els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana i el 70è aniversari de la seva mort.

En el marc de l'Any Fabra, s'han impulsat arreu del país nombroses activitats i iniciatives en memòria i reconeixement del pare del català modern. L'acte més representatiu a Girona ha tingut lloc aquest matí, a l'Auditori Josep Irla de l'Edifici de la Generalitat a Girona. L'esdeveniment s'ha plantejat amb la voluntat d'establir un punt de trobada entre institucions, entitats i ciutadania al voltant de la figura de Pompeu Fabra. A més de Fermí Santamaria, a la commemoració hi ha assistit el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila; la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la vicerectora de Territori i Compromís Social de la UdG, Sílvia Llach.

«L'Any Fabra és un bon pretext perquè institucions, entitats i ciutadania refermem la col·laboració per continuar treballant pel català. La llengua és un vehicle d'inclusió i cohesió social. Un mecanisme essencial per impregnar-nos de la cultura de cada societat i, per tant, participar-hi activament», ha afirmat Fermí Santamaria en el seu parlament. I ha afegit: «En els moments més crus de la nostra història, ens han procurat debilitar per mitjà de la llengua, amb la persecució, la censura i, fins i tot, la prohibició i la repressió. Però, tal com deia el Mestre, sense "abandonar la tasca ni l'esperança", ja sigui des de l'exili, la clandestinitat o els àmbits més íntims, hem estat perseverants en l'ús del català. I aquest ha estat el símbol més evident de la nostra resistència lingüística, cultural, social i política».

Fermí Santamaria també ha detallat les principals vies de col·laboració de la Diputació de Girona amb l'Any Fabra. D'una banda, promovent la itinerància per diversos municipis de l'exposició «Pompeu Fabra. Una llengua completa». De l'altra, per mitjà del butlletí lingüístic de la Diputació, Vet Aquí!, que aquest 2018 pren les Converses filològiques de Fabra com a fil conductor dels dotze butlletins de l'any, amb la finalitat d'aportar informació útil i pràctica per als redactors de textos de l'àmbit de l'Administració.

L'acte ha estat organitzat per la Generalitat i el Consorci per a la Normalització Lingüística, amb la col·laboració de la Universitat de Girona, l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona i el suport del Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Girona. A més dels parlaments de les autoritats, ha inclòs un diàleg entre dos experts sobre Fabra, un monòleg al voltant de la figura del gramàtic i una visita a la mostra «Pompeu Fabra. Una llengua completa», que s'exposa a l'Edifici de la Generalitat.