Notícies

Presentació d'una nova monografia dels «Quaderns de la Revista de Girona» dedicada a Blanes

Foto : Presentació d'una nova monografia dels «Quaderns de la Revista de Girona» dedicada a Blanes
Pocs dies després de presentar-se la darrera monografia dels «Quaderns de la Revista de Girona» que havia sortit al carrer, dedicada al municipi de l'Escala, ahir dijous ja se'n va presentar una altra, la protagonista de la qual és Blanes.


La presentació d'aquesta publicació, escrita per Josep Bota-Gispert i Toni Reyes, va tenir lloc a la sala de plens de l'Ajuntament de Blanes i va anar a càrrec d'Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona; de Gemma Batlle, directora d'Institucions de CaixaBank a Girona; de Mario Ros, alcalde de Blanes; de Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció; de Joaquim Maria Puigvert, professor titular d'història contemporània de la Universitat de Girona, i del coautor del llibre Toni Reyes.


Aquest llibre és el número 196 de la col·lecció, editada per la Diputació de Girona conjuntament amb l'Obra Social "la Caixa". Al llarg d'aquesta notable quantitat de volums publicats, la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines mitjançant les seves dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d'abast general). Amb aquesta nova monografia dedicada a Blanes ja són 113 els municipis protagonistes dels «Quaderns de la Revista de Girona».

El llibre. El municipi de Blanes es troba en una àrea de gran bellesa natural, enclavada entre la serralada Litoral, la Tordera i la mar Mediterrània. La platja de Blanes ha estat clau en el desenvolupament econòmic, cultural i social de la vila des dels seus inicis.

Seguint amb les coordenades pròpies dels «Quaderns de la Revista de Girona», el llibre és una monografia que pretén oferir una panoràmica general dels aspectes històrics, culturals, socials i geogràfics, passats i presents, que han configurat Blanes. No vol omplir un buit historiogràfic ni fer cap revisió històrica exhaustiva, sinó que intenta posar al dia els temes tractats, suggerir línies de treball i, especialment, crear interès per tot el que s'hi ha esdevingut. El llibre consta de quaranta-un capítols, al llarg dels quals els autors han anat desglossant les característiques més destacades, com són la història, la literatura, la cultura popular, la indústria, l'esport i les arts visuals, entre d'altres.

Bota i Reyes són els autors del llibre i també han coordinat els textos d'una colla de blanencs especialistes en cada tema. Aquest grup està format per Neus Baltrons, filòloga; Fèlix Bota, arxiver; Mercè Cabré, investigadora; Lourdes Domènech, professora; Josep M. Guinart, músic; Fèlix Rabassa, historiador; Aitor Roger, historiador; M. Àngela Sagrera, professora; Enric Sagristà, geòleg; Juli Valdunciel, doctor en geografia, i Maria del Vilar Vilà, doctora en història.

Josep Bota-Gibert (Blanes, 1952-2015) era llicenciat en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona, va exercir de professor d'institut i pertanyia al cos d'inspectors d'ensenyament.

Toni Reyes Valent (Blanes, 1962) és llicenciat en història i màster en arxivística per la Universitat Autònoma de Barcelona. És director de l'Arxiu Municipal de Blanes.