Notícies

El Girona Futbol Club és el protagonista del darrer volum dels «Quaderns de la Revista de Girona»

Foto : Eddy Kelele
L'Auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona va ser l'emplaçament escollit per presentar, ahir al vespre, la darrera guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» que ha sortit al carrer i que està dedicada al Girona Futbol Club.


Al llarg de tots els números publicats, la col·lecció, editada per la Diputació i l'Obra Social "la Caixa", ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a partir de dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d'abast general). Aquest darrer és el cas del quadern dedicat al Girona Futbol Club, una entitat amb vuitanta-vuit anys d'història, completament arrelada al territori gironí que, després de superar moments crítics, ha aconseguit una fita única: l'ascens a primera divisió.


El llibre, escrit pel periodista Xevi Masachs, proposa un repàs de la trajectòria de l'entitat, amb els fets més destacats i els personatges que l'han marcat, fins a arribar a l'actualitat, en què el club ha agafat l'impuls més significatiu de la seva història.


La presentació va anar a càrrec del vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, juntament amb Joaquim Macià, director d'Institucions de CaixaBank a la direcció territorial Catalunya; Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»; Jordi Grau, vicepresident de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, i Xevi Masachs, autor del llibre. A l'acte, també hi van assistir el President del Futbol Club Girona, Delfí Geli i alguns dels jugadors de l'equip.


El llibre. El club blanc-i-vermell, que va néixer el 1930 a la Rambla, ha combinat etapes crítiques amb moments i noms propis dignes d'orgull. De Vista Alegre a Montilivi, de regional preferent a l'elit, de socis a accionistes.

Seguint amb les coordenades pròpies dels «Quaderns de la Revista de Girona», el llibre és divideix en trenta-set capítols, al llarg dels quals l'autor ha anat desglossant les característiques més destacades del club, partint de la seva fundació, l'any 1930, al cafè Norat de la Rambla, i posant atenció especialment en aquesta darrera etapa, a partir del 4 de juny del 2017, quan el Girona Futbol Club va confirmar l'ascens a primera divisió i va cobrir el buit d'equips de la demarcació a la màxima categoria del futbol estatal.

La majoria dels capítols en ressegueixen la història; però n'hi ha d'altres que expliquen l'himne, els colors i l'escut, el canvi d'ubicació de l'estadi, i la història d'alguns noms propis com Mingo Balmanya, un dels primers grans noms del futbol català; Fèlix Farró, un dels primers grans noms de la història del Girona; Migue, que va obrir una nova dimensió de l'equip; Josep Delgado en la seva etapa com a màxim accionista, plena de sacsejades, i Pablo Machín, l'entrenador amb millors números i una trajectòria més llarga en el futbol professional a Montilivi.


Xevi Masachs (Amer, 1979) és llicenciat en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. Redactor de la secció d'esports del diari El Punt des de l'any 2001, forma part de l'àrea de futbol català de L'Esportiu de Catalunya. Des del 2007, està especialitzat en la informació del Girona FC. També és col·laborador de RAC1 en les transmissions del Girona FC.