Notícies

Presentació d'una nova monografia dels «Quaderns de la Revista de Girona» dedicada a l'Escala i Empúries

Foto : Eddy Kelele
Ja ha sortit al carrer una nova monografia dels «Quaderns de la Revista de Girona», en aquesta ocasió dedicada al terme municipal de l'Escala i Empúries. La presentació d'aquesta publicació, escrita per Lurdes Boix i Miquel-Dídac Piñero, va tenir lloc dissabte passat 1 de setembre a l'Alfolí de la Sal.

El llibre és el número 195 de la col·lecció de quaderns editada per la Diputació de Girona conjuntament amb l'Obra Social "la Caixa". Al llarg d'aquesta notable quantitat de volums ja publicats, la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines mitjançant les seves dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d'abast general). Amb aquesta nova monografia dedicada a l'Escala i Empúries ja són 112 els municipis protagonistes dels «Quaderns de la Revista de Girona».

La presentació va anar a càrrec de Carles Salgas, diputat de la Diputació de Girona; de Carles Juanola, director de Banca d'Institucions de CaixaBank a Girona; de Víctor Puga, alcalde de l'Escala; de Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció; d'Eduard Carbonell, catedràtic d'història de l'art, i dels autors del llibre, Lurdes Boix i Miquel-Dídac Piñero.

El llibre. L'Escala està situada al sud de l'Alt Empordà, a la confluència de dos parcs naturals de gran diversitat paisatgística: el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

L'estructura urbana original del terme municipal de l'Escala està formada per dos nuclis principals, Sant Martí d'Empúries i l'Escala, i per quatre veïnats rurals: Cinc Claus, les Corts, Vilanera i els Recs, amb masos fortificats.

Seguint amb les coordenades pròpies dels «Quaderns de la Revista de Girona», el llibre és una monografia sintetitzada que pretén recollir els aspectes més destacats del passat i el present de tot aquest territori. El llibre consta de trenta-set capítols, al llarg dels quals els autors han anat desglossant les característiques més destacades, com són la història, la literatura, les arts visuals, la cultura, la indústria, l'ensenyament i l'associacionisme, entre d'altres.

És important subratllar que al terme municipal de l'Escala hi havia la ciutat d'Empúries, porta d'entrada de la cultura clàssica a la península Ibèrica, seu d'un bisbat i capital de comtat. La pesca i la salaó de peix blau, el comerç de cabotatge i l'Alfolí de la Sal van transformar el nucli urbà del Port de l'Escala d'Empúries en una vila pròspera que ha arribat a l'actualitat amb una economia basada en els serveis turístics però que conserva la indústria de salaó d'anxova que li ha donat fama universal.

Lurdes Boix (l'Escala, 1957), llicenciada en geografia i història i màster en arxivística i en patrimoni cultural (Universitat de Girona). Arxivera municipal de l'Escala, directora del Museu de l'Anxova i de la Sal, cofundadora del Centre d'Estudis Escalencs i de la revista Fulls d'Història Local, i creadora de la Festa de la Sal. Ha publicat, entre d'altres, Pescadors de Catalunya: Converses amb gent de la mar i Arts i ormeigs de pesca.

Miquel-Dídac Piñero (l'Escala, 1950), expert en patrimoni, coautor d'estudis del territori i d'arquitectura rural i tradicional. Cofundador del Centre d'Estudis Escalencs i de la revista Fulls d'Història Local. Llibreter i periodista (Le Combat Syndicaliste, El Poble Andorrà, El Noticiero Universal, Hora Nova, Solidaridad Obrera, Catalunya). Ha publicat nombrosos articles sobre l'Empordà.