Notícies

Ruta a les vies verdes de Girona adaptada a persones cegues o amb baixa visió

Foto : Ruta a les vies verdes de Girona adaptada a persones cegues o amb baixa visió
El primer tram, al municipi de Girona, compta amb sòcol-guia, senyalització amb braille i una aplicació mòbil accessible amb molta informació en diferents idiomes  

El Consorci de les Vies Verdes de Girona, organisme de la Diputació de Girona, ha enllestit els treballs d'adaptació del primer tram de vies verdes per a persones amb discapacitat visual. Es tracta de la ruta entre la ciutat de Girona, partint de la plaça dels Països Catalans, fins al Parc Tecnològic. En aquest tram s'hi ha instal·lat un sòcol-guia per seguir la ruta amb el bastó, i senyalització vertical amb informació en sistema braille. A més, s'ha desenvolupat una aplicació accessible amb informació molt completa sobre la ruta, la història de les vies verdes i el patrimoni natural i cultural de l'entorn. El projecte està cofinançat al 50% pel Pla del Foment Territorial de Turisme de la Generalitat de Catalunya, amb un cost de 185.000 euros pel total de les accions per a l'accessibilitat visual.

La ruta adaptada de Girona té 1,3 quilòmetres de recorregut i és la prova pilot per al desenvolupament de més trams de rutes inclusives. Actualment ja s'està treballant també en la Ruta del Ferro i del Carbó, 9 quilòmetres entre Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, que estarà llesta el mes de setembre. Les rutes escollides per al desenvolupament d'aquest projecte són una de curta, Girona - Parc Tecnològic, i una de més llarga, Ripoll - Sant Joan de les Abadesses, ambdues amb inici en dues poblacions on es pot arribar en transport públic de forma autònoma (en aquest cas amb tren).

Les actuacions i millores realitzades es dirigeixen a un ampli espectre d'usuaris amb discapacitats visuals, des de persones amb baixa visió fins a persones cegues amb gos pigall o amb bastó. La combinació de senyalització horitzontal i vertical permet l'autonomia de l'usuari.

Rutes inclusives que faciliten l'autonomia
El president del Consorci de les Vies Verdes, Albert Gómez, remarca que les vies verdes són accessibles per definició, donat que es tracta de trams fàcils i segurs, segregats del trànsit, i destaca que «la inclusió és una de les prioritats del Consorci: oferir unes vies verdes accessibles i inclusives per tal que en pugui gaudir tothom; per tant, d'ara endavant també les persones amb discapacitat visual».

L'objectiu del Consorci a l'hora de proposar aquest projecte era facilitar el gaudi de les rutes al major nombre de persones i possibilitar-los el màxim d'autonomia possible. Per això també s'ha previst la instal·lació de semàfors sonors a les parades de bus dels punts d'inici i de fi de la ruta, la propera tardor, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona. Durant aquest estiu, es recomana accedir a l'inici de la ruta amb acompanyament, o demanar ajuda per creuar el vial davant la Guàrdia Civil de Girona o al Parc Tecnològic.

El desenvolupament del projecte s'ha realitzat amb empreses especialitzades en accessibilitat visual, i s'ha testat amb persones cegues i amb baixa visió. Divendres passat es va dur a terme la darrera prova amb dos voluntaris vinguts de Barcelona, Francesc i Agustí, i també Isaac Padrós, de l'associació Multicapacitats, de Girona. Tots tres van destacar que el tram és fàcil de fer i molt segur, i es mostraven satisfets de gaudir de l'entorn natural del riu a tocar de la ciutat. Segons Agustí, «poder anar amb els amics cecs, tot sols, és un somni. Aquesta sensació d'autonomia no és habitual, és extraordinària!».

Cal destacar que també s'ha reforçat la senyalització per a tots els usuaris, especialment els ciclistes; se'ls avisa que aquest tram és compartit amb persones amb cadires de rodes i persones cegues.

Actuacions per a l'accessibilitat visual

El projecte complet d'adaptació de dos trams de les vies verdes de Girona per a persones cegues inclou la senyalització horitzontal amb sòcol-guia i paviment d'encaminament especial, material que dona informació segons els diferents sons i textures; la senyalització vertical i visual, que ofereix informació d'ubicació, orientació, desplaçament i història de les rutes i entorn; la creació de guies accessibles tactovisuals, que estaran disponibles als punts d'informació de la ruta a finals d'estiu, i el desenvolupament d'una aplicació mòbil per a Android i IOS.

L'aplicació mòbil porta el nom de «Vies GI accessible» i es podrà descarregar gratuïtament des del dispositiu. Informa sobre la pràctica d'activitats d'oci amb seguretat i els trams adaptats en àudio i pantalla en quatre idiomes. A més, presenta un menú de rutes amb informació general i complementària per tal que l'usuari no es limiti a circular, sinó que pugui interpretar l'entorn i conèixer-ne la història i el patrimoni. També s'hi poden incorporar les incidències que hi hagi a les rutes, promoure-hi activitats, etc. És una aplicació oberta a ampliacions i disponible en mode sense connexió.

El projecte, finançat pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya és més ampli; s'anomena «Projecte de millora de les vies verdes de Girona com a infraestructures turístiques inclusives» i inclou la millora de diferents trams del recorregut en diferents punts de les comarques gironines, l'adquisició de noves bicicletes adaptades i la creació d'un web accessible que estarà operatiu ben aviat. Aquest web incorporarà informació sobre les rutes de les vies verdes de Girona i Pirinexus, l'aplicació mòbil accessible i el detall de totes les novetats.