Notícies

FITAG 2018 busca actors i actrius amateurs per participar en les coproduccions teatrals amb el Marroc i Andalusia

Foto : FITAG 2018 busca actors i actrius amateurs per participar en les coproduccions teatrals amb el Marroc i Andalusia

· Exercices sur la liberté, dirigida per Ismail Elfallahi, comptarà amb actors marroquins i catalans

· Valeria Tejero dirigirà l'obra Los francisquitos amb deu actors catalans


El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona busca actors i actrius no professionals per a les coproduccions d'aquest FITAG 2018. Enguany són dues coproduccions, una de catalana i marroquina, dirigida per Ismail Elfallahi, amb l'obra Exercices sur la liberté, i l'altra, catalana i andalusa, dirigida per Valeria Tejero, que crearà un espectacle de folklore i dansa andalusa.

El director del festival, Martí Peraferrer, fa una crida a través de les xarxes socials perquè qualsevol persona que ho desitgi pugui formar part d'aquest projecte pedagògic exclusiu del festival gironí: per viure el festival per dins, participar en un espectacle teatral per conèixer i aprofundir en les arrels de la cultura marroquina i viure, en definitiva, una experiència teatral inoblidable.

Els assajos tindran lloc les tardes d'agost a partir del dia 15 a les aules de l'escola de teatre El Galliner (Casa de Cultura). Les places són limitades i hi poden participar persones a partir dels 16 anys. Tots els que hi estiguin interessats poden enviar el nom, adreça, telèfon i fotografia a l'adreça electrònica de FITAG: fitag@fitag.cat.

Com cada any, el FITAG s'embarca en una aventura teatral d'àmbit internacional, que consisteix a coproduir una obra i mostrar, així, el vessant més pedagògic i creatiu de l'esdeveniment. Els integrants dels grups seran els actors i actrius amateurs seleccionats per a les dues coproduccions FITAG 2018. Durant uns dies, l'equip d'actors i actrius de nacionalitat marroquina i catalana treballaran plegats creant un vincle de cohesió i una atmosfera de convivència artística. També els diferents actors i actrius catalans, sota la direcció de Valeria Tejero, conviuran per muntar l'espectacle de folklore andalús.


Exercices sur la liberté
La coproducció del Marroc i Catalunya tindrà lloc el dimecres 29 d'agost i el dijous 30 d'agost al Centre Cultural La Mercè, a les 19.30 hores.

L'espectacle Exercices sur la liberté és un projecte teatral produït pel FITAG en col·laboració amb artistes marroquins i catalans sota la direcció del marroquí Ismail Elfallahi. L'objectiu del projecte és representar un espectacle amb artistes de dues nacionalitats diferents, conviure, vèncer l'obstacle de la llengua, de la religió i de la cultura per parlar el llenguatge de l'art. Un viatge artístic d'una cultura a l'altra, del somni a la realitat. No hi ha una sola història, sinó diverses històries sobre la llibertat; un tema social al qual cadascun de nosaltres ens enfrontem en un moment o altre.

Director de la coproducció del Marroc i Catalunya: Ismail Elfallahi
Ismail Elfallahi és actor, director i professor de teatre. Actualment és president de l'associació CATHARSIS i membre de la companyia S'toon Zoo. Aquest jove marroquí ha estat premiat per l'escola teatral russa Demain le Printemps de Minsk (Bielorússia), i és titulat professional en estudis teatrals per l'FLSH Ben Msik des del 2012, després d'haver cursat cinc anys d'estudis d'art dramàtic al conservatori de Casablanca entre el 2009 i el 2012 i haver realitzat una formació d'arts escèniques a l'escola CircO Netzwerk für Zirkuskünste de Hanover (Alemanya).

Té experiència en el teatre com a actor, dramaturg i formador de tallers, i també en el cinema, ja que ha participat com a actor en diferents projectes.

Los francisquitos

La coproducció d'Andalusia i Catalunya tindrà lloc el divendres 31 d'agost i el dissabte 1 de setembre. La directora, Valeria Tejero, explica quin és l'origen del nom de la comèdia, Los francisquitos: «A Andalusia, sobretot als pobles del segle passat, les famílies solien tenir un àlies o malnom. En aquesta producció vaig escollir el nom Los francisquitos per l'avi de la família».

Els francisquitos són una família d'un poble andalús, de ves a saber on; una família qualsevol en què cada personatge, individualment, té les seves inquietuds i una personalitat molt marcada, des dels avis fins als nets.

El nombre de personatges de l'obra teatral s'establirà segons les persones que assisteixin a la producció. La directora, Valeria Tejero, marcarà les pautes de cada personatge, i introduirà cada membre en el personatge propi d'una família andalusa, obviant els estereotips marcats però aprofitant el folklore i la cultura andalusa per donar-los veu pròpia, individualment, perquè, al final de la producció, tots els personatges interactuïn en un menjar familiar i es desprengui la moralitat que totes les famílies, siguin d'on siguin, en certa manera són iguals.


Directora de la coproducció d'Andalusia i Catalunya: Valeria Tejero

Valeria Tejero Navas (Puente Genil, Còrdova) és antropòloga social i cultural.

Ha publicat les obres següents: El diario de Isabel Suárez (Premi Internacional de Literatura) i Loca calé. Té altres obres de teatre escrites: Locura, La danza de Lola, Sinsabores de una bata de cola, Zambra Pasiflora, Locuras de una flamenca, Poemas, Caléndulas del alma, Desde que volví de Cuba, Abiona.

En dansa ha creat les obres següents: Celestina y Melibea, Mananta en la puente, Viernes Santo, Sentío y compás. Així mateix, ha fet produccions per a altres companyies: Locura (Asociación de Teatro Pontanas, Puente Genil), Sentío y compás, Mananta en la puente (Compañía de Baile Flamenco de Rocío Moreno, Puente Genil), Abiona (Cruz Roja España) i Caléndulas del alma (Colores de Calcuta, Índia).

A Zángano es va formar en balls regionals nacionals i internacionals des dels 7 fins als 15 anys. Ha fet estudis de dansa en altres centres: Matilde Coral, Javier Latorre, Rocío Molina, Rocío Moreno, Pastora Galván, Samah Sulei, Sevilla Dancer Center.

En dansa i teatre, ha representat els espectacles següents: Sentío y compás, Mananta en la puente, Viernes Santo, Celestina y Melibea, Poemas, La danza de Lola, Caléndulas del alma, Antígona, Sinsabores de una bata de cola, Zambra Pasiflora, La tierra de Jauja i Zambra Pasiflora.

Al llarg de la seva trajectòria ha rebut diferents premis internacionals: a l'Actriu Principal al Festival Internacional de Miami, i Millor Espectacle de Teatre (Safi, el Marroc, i Alexandria, Egipte) amb Sinsabores de una bata de cola.

Documentació