Notícies

El FITAG 2018, amb 280 participants de trenta companyies, tornarà a convertir Girona i deu municipis més en el gran escenari del teatre amateur

· El festival tindrà lloc del 28 d'agost a l'1 de setembre

· El FITAG als Barris, al barri de Pla de Palau - Sant Pau, nou àmbit d'actuació del festival a Girona

· La ciutat de Girona i deu municipis gironins podran gaudir del millor teatre amateur internacional aquest estiu


Aquest matí s'ha presentat la divuitena edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG), que enguany es durà a terme del 28 d'agost a l'1 de setembre.

Un total de trenta companyies de diferents països (Argentina, Bèlgica, Brasil, Cuba, Itàlia, França, Marroc, Mèxic, Xile, Estat espanyol i Catalunya) representaran trenta-quatre espectacles a Girona i deu espectacles més a diferents municipis gironins. Dos d'aquests espectacles són coproduccions del FITAG: una entre Catalunya i el Marroc, i una altra entre Andalusia i Catalunya, amb la participació d'actors i actrius catalans.

A la presentació hi han assistit Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura; M. Àngels Planas, tinenta d'alcaldia i regidora d'Hisenda i Règim Interior de l'Ajuntament de Girona; Carme Renedo, directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona; Martí Peraferrer, director del FITAG, i Lluís Freixas, director en funcions de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. L'acte també ha comptat amb l'assistència de representants dels municipis on enguany es faran les funcions.

El FITAG s'emplaça en diferents espais de la ciutat de Girona: l'Auditori Josep Viader i el pati de la Casa de Cultura, el pati de les Magnòlies de la Delegació Territorial de la Generalitat a Girona, el Centre Cultural La Mercè, el Teatre Municipal, la Sala La Planeta, el cinema Truffaut i el pati del CaixaForum. A més, el festival continua amb el projecte FITAG als Municipis, que té com a objectiu estendre la vivència d'aquest esdeveniment al conjunt de la demarcació. Els municipis que hi participen són: Campdevànol, Figueres, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Sant Gregori, Sant Jordi Desvalls, Sant Pere Pescador i Vidreres. En el marc del FITAG als Municipis, grups teatrals del territori acullen companyies d'altres països. D'aquesta manera, el FITAG 2018 fomenta els intercanvis culturals i la col·laboració en projectes internacionals, promociona grups gironins arreu del món i permet viure experiències singulars.

Seguint amb la línea de l'any passat, FITAG 2018 manté FITAG als Barris, amb l'objectiu d'ampliar l'àmbit d'actuació del festival a la ciutat de Girona. Enguany, el barri Pla de Palau - Sant Pau s'incorpora com a escenari de la programació, gràcies a la complicitat de l'Associació de Veïns.

També segueix FITAG Terrassa Nits, amb una proposta nocturna, distesa i agradable, al pati de la Casa de Cultura, dintre d'un espai escènic informal i desenfadat.

El dimarts 28 d'agost el festival s'inaugurarà amb l'espectacle Europa, al Teatre Municipal de Girona. Es tracta de teatre musical, en una col·laboració conjunta entre Cràdula Teatre, de Cassà de la Selva, i el Cor Preludi.

El dimecres 29 d'agost es presentarà l'obra El serio soy yo, del grup Cuentero, de Cuba, que és el país convidat del FITAG 2018. L'obra, que es farà al CaixaForum, és un espectacle de narració oral compost de contes tradicionals cubans escrits amb el característic humor dels camperols del país.

Els espectacles elaborats en coproducció del festival són la iniciativa més pedagògica i vivencial del FITAG, que enllaça Catalunya i el Marroc per una banda i Andalusia i Catalunya per l'altra. Les coproduccions són: Exercices sur la liberté i Los francisquitos.

A més, com cada any, el festival continuarà apostant per les propostes escèniques de FITAG El Galliner, un espai on els alumnes d'aquesta escola podran presentar les millors propostes dels Distrets (muntatges breus creats pels alumnes) d'aquest curs.

En el decurs de l'acte de presentació, el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha assenyalat que «el FITAG arriba a la majoria d'edat convertit en un referent del teatre amateur a escala internacional. El festival fa una gran tasca per fomentar el teixit associatiu, la participació i la cohesió social mitjançant la cultura».

Carme Renedo, directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona, ha explicat que de nou la Xarxa de Teatres d'Ateneus de Catalunya se suma al FITAG amb l'objectiu de potenciar i difondre el teatre que es fa a Catalunya. «El teatre amateur és el teatre que estima la cultura, les arrels i la llengua del país», ha dit.

M. Àngels Planas, tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Girona, ha remarcat que amb FITAG als Barris «a Girona el festival donarà vida al barri de Sant Pau i permetrà descentralitzar la cultura per fer-la arribar a tothom».

WEB RELACIONADA http://www.fitag.cat
ÀMBITCultura

Documentació

Dossier FITAG WEB 10/07/2018