Notícies

Presentació d'una nova monografia dels «Quaderns de la Revista de Girona» dedicada a la vall de Ribes

Foto : Eddy Kelele
Poques setmanes desprès de presentar-se la monografia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» dedicada a la ciutat de Girona, escrita per Dani Vivern, ja n'ha sortit una de nova al carrer: la dedicada a la vall de Ribes.

Com és sabut, aquesta col·lecció de llibres és editada per la Diputació juntament amb l'Obra Social "la Caixa", i es caracteritza per fer un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a partir de dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d'abast general).

En aquest cas, la monografia sobre la vall de Ribes fa un recorregut pels trets més definitoris d'un territori d'una forta personalitat, amb una identitat forjada per la seva condició de terra de muntanya i per una història en la qual ha dominat un flux i intercanvi de població constants.

La presentació del llibre va tenir lloc el passat dissabte 7 de juliol, a la Sala del Casino de Planoles, i va anar a càrrec d'Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona; d'Enric Gràcia, alcalde de Planoles; d'Arnau Viñas, director de l'oficina de CaixaBank a Ribes de Freser; de Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona»; de Joaquim M. Puigvert, professor titulat d'història contemporània de la Universitat de Girona, i de Miquel Sitjar, autor del llibre.

El llibre. La vall de Ribes està formada per tres valls, que corresponen als cursos de tres rius: el Freser, el Rigat i el Segadell, els quals conflueixen a Ribes de Freser. En aquest territori s'hi ubiquen pobles tan emblemàtics com Núria, Queralbs, Serrat, Dòrria, Toses, Planès, Nevà, Planoles, Ventolà, Batet, Ribes de Freser, Campelles, el Baell, Pardines, Bruguera, etc.

Seguint amb les coordenades pròpies dels «Quaderns de la Revista de Girona», el llibre és una monografia sintetitzada que pretén recollir els aspectes més destacats del passat i el present de tot aquest territori. El llibre consta de quaranta-tres capítols, al llarg dels quals Miquel Sitjar n'ha anat desglossant les característiques més destacades, com són la història, la literatura, les arts visuals, la cultura, la indústria, l'ensenyament i l'associacionisme, entre d'altres.

Miquel Sitjar, nascut a Ribes de Freser l'any 1962, és professor de llatí i màster en turisme cultural per la UdG (2012). Ha escrit diversos llibres i articles sobre la vall de Ribes. Ha estat president del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès i del Consell Comarcal del Ripollès i director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona. Actualment és docent del Camp d'Aprenentatge del Ripollès a Planoles.