Notícies

La delegació catalana en ple abandona la recepció inaugural de l'Smithsonian Folklife Festival de Washington

Foto : La delegació catalana en ple abandona la recepció inaugural de l'Smithsonian Folklife Festival de Washington
Els vicepresidents de la Diputació de Girona, Miquel Noguer i Albert Piñeira han fet costat al president de la Generalitat, Quim Torra, i s'han afegit  a la plantada institucional a l'ambaixador espanyol als EUA.

El discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, a la recepció oficial a les delegacions de Catalunya i Armènia, al Museu d'Història Africana de l'Smithsonian, en què va demanar la llibertat dels presos polítics, va ser fortament aplaudit pels assistents catalans membres integrants dels grups i entitats que participen al Festival, va acabar amb la delegació de Catalunya cantant Els Segadors de forma espontània. Aquest discurs no va agradar a l'ambaixador espanyol als EUA, Pedro Morenés, que va aprofitar la seva intervenció per rebatre-li els arguments al president de la Generalitat i tensionar políticament l'acte d'inauguració del festival, en un discurs que els acusa de mentiders i falseja el que està passant a Catalunya.

La recepció va acabar amb la delegació catalana d'artistes convidats escridassant l'ambaixador i clamant per la llibertat dels presos polítics i, tot seguit, van abandonar l'acte els representants catalans en ple: els vicepresidents de la Diputació de Girona, Miquel Noguer i Albert Piñeira; el president de la Diputació de Lleida; el vicepresident de la Diputació de Barcelona; el vicepresident del Parlament de Catalunya; la consellera Laura Borràs i la resta d'autoritats amb el president Torra al capdavant.

A la sortida, el president va denunciar que Morenés hagués fet un discurs «ofensiu» per a ell i «per al país» per haver-lo «titllat de mentider i haver posat en qüestió l'existència de presos polítics». I és que el president Torra havia dedicat part de la seva intervenció a parlar, justament, de la situació dels polítics catalans que estan a la presó o a l'estranger.

El vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha assenyalat que «la Diputació de Girona no pot tolerar que es menteixi descaradament sobre les institucions que representem ni que es negui l'existència de presos polítics».