Notícies

La ciutat de Girona ja té monografia als «Quaderns de la Revista de Girona»

Foto : Fotos: Eddy Kelele<span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Calibri, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 16px;

Sota l'explícit títol Girona, «Quaderns de la Revista de Girona» ha cobert un buit molt important en la col·lecció dedicant el darrer número que ha sortit al carrer a la monografia de la ciutat. Amb aquesta, ja són 110 els municipis que en tenen, un nombre del tot adient, ja que amb Girona es completa, precisament, la meitat de la línia monogràfica dels quaderns, tot esperant que al llarg dels propers anys es pugui acabar de completar fins a arribar al conjunt dels 221 municipis de la demarcació.

Com és sabut, la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», editada per la Diputació juntament amb l'Obra Social "la Caixa", està fent un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a partir de dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d'abast general).

Girona ha estat escrita pel periodista Daniel Vivern, que fa un repàs del passat i el present gironí tot posant especial atenció en les persones. Així ho explica Vivern a l'epíleg del llibre, que «més que de les pedres, les batalles, els rius i els setges», parla «de la gent que dia a dia ha fet, refet i estimat la ciutat».

La presentació va tenir lloc dimarts al vespre a l'aula A de la Casa de Cultura de Girona i va anar a càrrec del vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; de Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció; de l'escriptor Lluís Muntada, i de Daniel Vivern, autor del llibre. També hi va assistir Joan Alcalà, tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Girona.

El llibre. Girona segueix les coordenades i pautes editorials pròpies de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona». Té prop de cent pàgines i està estructurat en 36 capítols, al llarg dels quals l'autor va desglossant la història de la ciutat i també s'entreté a explicar-ne altres aspectes més rellevants com la vida social, la política local, l'economia, l'educació i la cultura.

Daniel Vivern (Veïnat de Salt, 1959) és periodista, corrector i traductor. No té estudis superiors acabats, tot i que va fer part de la carrera de filologia catalana i gairebé tota la de filologia anglogermànica a la UAB. Periodista per accident, fa trenta-nou anys que es dedica professionalment a corregir, revisar, editar, traduir i, sovint, escriure textos. Entusiasta dels idiomes antics i moderns, dels viatges, de la ciència i de la cultura clàssica, es considera un autodidacte que viu en mals temps per a l'humanisme.