Notícies

Amb So de Cobla, segona edició del festival a Palamós

Foto : Amb So de Cobla, segona edició del festival a Palamós
Aquest matí s'ha presentat a la seu del Departament de Cultura, a Barcelona, el segon Festival de Cobla de Catalunya, Amb So de Cobla, una iniciativa impulsada conjuntament per la Diputació de Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Palamós, amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya i de l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós. L'esdeveniment tindrà lloc del 8 al 12 d'agost a Palamós.

La presentació d'aquest matí ha comptat amb l'assistència d'Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura; M. Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat; Lluís Puig, alcalde de Palamós, i Adrià Bauzó i Pau Marquès, codirectors del festival.

El Festival de Cobla de Catalunya, Amb So de Cobla, que es va iniciar l'any passat, arriba a la segona edició amb la voluntat de consolidar un projecte inspirat per l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, que acull i impulsa la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya, i gestiona l'Ajuntament de Palamós, amb el suport de la Diputació de Girona i la col·laboració de la Confederació Sardanista de Catalunya.

Amb So de Cobla vol transgredir i presentar els instruments de la cobla catalana en nous formats i nous ritmes. Vol obrir-los a tot el ventall de combinacions possibles, amb la intenció de difondre la música de cobla més enllà de les audicions de sardanes i expressar la sonoritat dels instruments de cobla fora de la formació convencional.

Amb So de Cobla busca així obrir-se a nous públics donant valor a la música popular i tradicional. L'essencial és el so peculiar, singular, genuí i diferenciat.

Amb So de Cobla vol reflectir la vitalitat i la creativitat associades a la sonoritat de la cobla com a formació única al món, ja sigui en el seu format de cobla tradicional d'onze músics, ja sigui en les seves múltiples adaptacions i estils. En aquest sentit, resulta clau el fet que sigui Palamós la seu d'aquest festival, atesa la seva llarga tradició sardanista.

En paraules del vicepresident de la Diputació, Albert Piñeira, «la celebració del festival Amb So de Cobla representa una acció que se suma al panorama musical que tindrà lloc aquest estiu al Baix Empordà, una comarca que cada vegada pren més importància en aquesta disciplina artística. Per aquest motiu, la Diputació de Girona se situa al costat d'aquestes iniciatives, per fomentar la cultura en general i l'activitat musical en concret a la comarca i, per extensió, a tota la demarcació».


Més informació:
Amb So de Cobla expressa la sonoritat dels instruments de cobla més enllà de la formació de cobla convencional.

Els instruments de cobla (el flabiol, el tible, la tenora, el trombó, el fiscorn i el contrabaix) surten de la cobla per trobar-se amb altres instruments i obrir així un ventall de possibilitats de fusió gairebé il·limitat.

L'essencial és el so peculiar, singular, genuí i diferenciat dels instruments, especialment els de fusta, tan característics però oberts ara a nous camps, per mesclar-se i crear noves harmonies.

Amb So de Cobla es presenta amb tres eixos vertebradors: la difusió amb el programa de concerts, la producció d'un nou espectacle i de diversos temes creats per ser estrenats al festival, i la formació professional de la mà de diversos músics de cobla de primera fila que impartiran una classe mestra.

Adjuntem el programa del festival.

Documentació