Notícies

Balanç dels quaranta anys de la declaració del Parc Natural del Montseny com a Reserva de la Biosfera

Foto : Autoria: DDGI
Aquest divendres 1 de juny, ha tingut lloc a la seu de la Diputació de Barcelona la roda de premsa de balanç dels quaranta anys de la declaració del Parc Natural del Montseny com a Reserva de la Biosfera per part de la UNESCO.

A l'acte hi han participat el diputat de Noves Tecnologies de la Diputació de Girona i president del Consorci Vies Verdes de Girona, Albert Gómez; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcón, i l'especialista del programa «Ecologia i biodiversitat» de la UNESCO, Maria Rosa Cárdenas Tomazic.

La UNESCO va declarar el 28 d'abril de 1978 el massís del Montseny com a Reserva de la Biosfera, una figura del Programa sobre l'Home i la Biosfera (MAB), que té com a finalitat fomentar solucions per conciliar la conservació de la biodiversitat amb un ús sostenible, el desenvolupament econòmic, la investigació i l'educació en una àrea geogràfica determinada.

Un any abans, el 1977, la Diputació de Barcelona, i el 1978, la Diputació de Girona havien declarat el Montseny Parc Natural, d'acord amb la legislació urbanística aleshores vigent, i el van dotar d'un pla especial de protecció. També l'any 1978, a la vall de Santa Fe, al mateix parc, obria les portes l'Escola de Natura Can Lleonart, la primera a Catalunya i de tot l'Estat espanyol, impulsada pel Zoo de Barcelona.

En la roda de premsa s'ha fet balanç de com ha evolucionat aquest territori al llarg d'aquests quaranta anys en els diferents àmbits, des de protecció de l'espai natural i preservació de la seva biodiversitat fins als canvis produïts a escala econòmica, social i demogràfica.

La Reserva de la Biosfera del Montseny inclou divuit municipis de Barcelona i Girona, amb una població de més de 50.000 habitants, en una àrea geogràfica situada a menys de 50 quilòmetres de la zona més poblada de Catalunya com és l'Àrea Metropolitana de Barcelona.


El diputat Albert Gómez ha assenyalat que «la Diputació de Girona vetlla per la recerca i difusió del patrimoni cultural i etnogràfic, compromís que es materialitza en la subscripció d'un conveni de col·laboració amb el Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, institució referent en la conservació, difusió i investigació del patrimoni cultural del massís del Montseny». També ha remarcat el compromís amb el model de desenvolupament per al territori i el seu aprofitament humà amb un creixement sostenible.

Així mateix, ha destacat que «entre els projectes de recerca, destaca "La metodologia per a l'inventari del patrimoni cultural immaterial a les reserves de la biosfera: l'experiència del Montseny", el qual recull de forma exhaustiva totes les manifestacions de la cultura simbòlica, material i econòmica, fruit de la interrelació al llarg del temps entre la societat i el medi que l'acull i que va ser registrat com a exemple de bones pràctiques a la UNESCO».

El director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcón, ha recordat l'impuls per a la creació de la primera escola d'educació ambiental de Catalunya i Espanya a Can Lleonart. La responsable del programa «Ecologia i biodiversitat» de la UNESCO,  Maria Rosa Cárdenas, ha remarcat que «la Reserva de la Biosfera del Montseny va ser una de les pioneres al món en conservació natural i en el manteniment de l'activitat econòmica de les persones que viuen al territori».

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha remarcat que «la Reserva de la Biosfera del Parc Natural del Montseny arriba a la maduresa i serveix per consolidar aquest territori amb un balanç molt satisfactori per a les generacions futures».

Finalment, s'ha explicat que la Diputació de Girona impulsa, junt amb la Diputació de Barcelona, el programa d'educació ambiental «El Montseny a l'escola», adreçat a les escoles d'educació primària de la Reserva de la Biosfera. L'objectiu bàsic del programa és contribuir al fet que els alumnes coneguin el seu entorn proper, apreciïn el seu patrimoni, siguin conscients que el medi és sensible a l'acció humana i participin activament en la seva conservació i millora.

Durant la presentació s'ha projectat un vídeo amb declaracions de les diferents autoritats i persones implicades en la Reserva de la Biosfera del Montseny, entre les quals el president de la Diputació de Girona declara que «des de la Diputació de Girona volem felicitar-vos per aquests quaranta anys de la Reserva de la Biosfera del Montseny. El Montseny, per a tots nosaltres, és un tresor que ja fa moltes dècades que es va intentar preservar, i hi ha d'haver una continuïtat en les polítiques que endeguem. En aquest cas, des de la Diputació, però també amb totes les administracions i els agents socials que hi són implicats. Per tant, per molts anys més de vida. I estic convençut, segur, que serà un èxit que contribuirà a fer el país més fort».

Documentació