Notícies

La Diputació premia els alumnes guanyadors del cinquè concurs de dibuix «Això pinta bé»

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele.
El concurs de dibuix «Això pinta bé» forma part dels programes pedagògics i divulgatius «Indika», «Del mar als cims» i «Tallers ambientals» de la Diputació de Girona. Els alumnes que han participat al concurs són els que durant el curs 2017-2018 van participar en algun d'aquests tres programes. El premi té una dotació econòmica que s'haurà de destinar preferentment a finalitats educatives.

Alumnes d'escoles i instituts de la demarcació de Girona han estat guardonats avui amb els premis de finalista o semifinalista del cinquè concurs de dibuix «Això pinta bé», que forma part dels programes pedagògics «Indika», «Del mar als cims» i «Tallers ambientals», organitzats per la Diputació de Girona. Els premis s'han lliurat al saló de plens de la Diputació. Els alumnes premiats, acompanyats pels tutors i directors dels centres, han recollit els premis en representació de les seves classes.

Els centres dels escolars premiats han estat les escoles Alzina Reclamadora, Pla de Dalt, La Draga, La Vila, Baldiri i Reixac, l'INS Pere Alsius i Torrent, l'IES Montsacopa, Can Puig i El Frigolet.

Els premis han consistit en un diploma i una samarreta per als alumnes de la classe guanyadora i una dotació econòmica per al centre educatiu premiat: 600 ¿ per als finalistes i 300 ¿ per als semifinalistes. Aquests diners s'hauran d'utilitzar preferentment amb finalitats educatives o per millorar l'eficiència energètica del centre. Els premis els han lliurat el vicepresident tercer de la Diputació, Albert Piñeira; el vicepresident segon de la Diputació, Fermí Santamaria i el diputat de Medi Ambient, Lluís Costabella.

Durant la seva intervenció, Albert Piñeira ha explicat que amb aquesta cinquena edició ja han participat en aquest premis  més de 200.000 alumnes. Piñeira s'ha dirigit als alumnes assistents a l'acte i els ha dit que desitjava que els haguessin agradat les activitats dutes a terme. "A la Diputació som partidaris que els nens aprenguin els conceptes de manera diferent i, per això, fomentem la participació en grup".

Per la seva part, Fermí Santamaria ha destacat que els Programes Pedagògics tenen la finalitat de posar en relleu el patrimoni cultural i mediambiental de les comarques de Girona, i, alhora, oferir eines didàctiques d'aquests àmbits a les escoles.

Programes Pedagògics i Divulgatius

Els Programes Pedagògics i Divulgatius posen en relació els alumnes dels centres d'educació infantil i primària i els instituts d'estudis secundaris amb els centres de conservació, difusió i interpretació del patrimoni natural i cultural del territori, i incorporen valors per aconseguir la sensibilització i la responsabilització dels escolars amb el medi ambient i els béns culturals, la història i la memòria. Es preveu que al llarg del curs 2017-2018 hagin participat més de 59.000 alumnes en alguna de les activitats dels Programes Pedagògics i Divulgatius de la Diputació, que tenen una llarga tradició de suport a les polítiques d'educació i sensibilització en patrimoni cultural i medi ambient.

El programa de patrimoni cultural i educació, «Indika», disposa d'una oferta destinada als espais de patrimoni cultural, principalment de les comarques gironines. Amb aquest programa, al qual enguany s'hauran inscrit aproximadament 37.700 alumnes, es vol incentivar l'acostament dels escolars als centres de conservació, difusió i interpretació del patrimoni cultural, i contribuir, així, a la seva formació en aquest àmbit. Quant als programes de medi ambient, d'una banda, «Del mar als cims» té com a objectiu promoure l'educació mediambiental mitjançant l'oferiment d'activitats didàctiques sobre natura i espais naturals del Gironès. Aquesta iniciativa comprèn sortides al medi natural i visites a museus o centres d'interpretació dels espais naturals, i inclou els principals àmbits biogeogràfics de la demarcació de Girona. D'altra banda, els «Tallers ambientals» ofereixen activitats didàctiques sobre sostenibilitat, que es fan als centres escolars o a les seves proximitats. Enguany aquesta categoria ha quedat deserta perquè no s'hi van presentar treballs. Les 750 activitats previstes inicialment dels programes, a les quals enguany s'han inscrit unes 300 escoles, fomenten la participació activa dels alumnes en experiències amb continguts de qualitat.


Novetats en el procediment de reserva de les activitats dels programes pedagògics

Per al proper curs 2018-2019 s'ha millorat el procediment en el sistema de reserves de les activitats dels Programes Pedagògics de la Diputació de Girona. S'ha posat més èmfasi en la relació directa entre la Diputació de Girona i els centres escolars de la província, atès que els centres són els principals beneficiaris de les subvencions del programa.

Els centres escolars han de fer la sol·licitud de les activitats mitjançant el web dels Programes Pedagògics (www.programespedagogics.cat), emplenant el formulari corresponent a l'activitat en què estiguin interessats de qualsevol dels programes: «Indika», «Del mar als cims» o «Tallers ambientals».

Abans de fer la sol·licitud, els centres educatius han de contactar amb el centre patrimonial o el centre d'interpretació dels espais naturals corresponent per confirmar que el dia i hora que volen escollir per fer l'activitat  estiguin disponibles. Les reserves de les activitats dels centres educatius es controlen i es gestionen des del servei administratiu corresponent, o bé des dels serveis de Cooperació Cultural o de Medi Ambient de la Diputació de Girona.


Premiats

Premi semifinalista del programa «Indika» en la categoria d'infantil:
Escola Pla de Dalt
Autors: Classe dels Peixos A

Premi finalista del programa «Indika» en la categoria d'infantil:
Escola Alzina Reclamadora
Autora: Èlia Rodríguez (P3), de 3 anys

Premi semifinalista del programa «Indika» en la categoria de primària:
Escola La Vila. Baldiri i Reixac
Autors: alumnes de 5è, 10 anys

Premi finalista del programa «Indika» en la categoria de primària:
Escola La Draga
Autors: alumnes de 2n, de 7 anys

Premi semifinalista del programa «Indika» en la categoria de secundària:
IES Montsacopa
Autor: Martí Viaplana, 1er ESO, 12 anys

Premi finalista del programa «Indika» en la categoria de secundària:
IES Pere Alsius i Torrent
Autors: alumnes 1r ESO A, projecte en grup, 12 anys

Premi semifinalista del programa «Del mar als cims» en la categoria d'infantil:
Escola Can Puig
Autors: alumnes de P5, de 5 anys

Premi finalista del programa «Del mar als cims» en la categoria d'infantil:
Escola La Draga
Autors: alumnes de P3, de 3 anys

Premi semifinalista del programa «Del mar als cims» en la categoria de primària:
Escola El Frigolet
Autors: alumnes de 3r i 4t

Premi finalista del programa «Del mar als cims» en la categoria de primària:
Escola Can Puig
Autora: Maria Capità

Premi semifinalista del programa «Del mar als cims» en la categoria de secundària:
Institut Pere Alsius
Autora: Carlota Geli

Premi finalista del programa «Del mar als cims» en la categoria de secundària:
Institut Pere Alsius
Autors: alumnes de 1r ESO C, projecte en grup