Notícies

Presentació del festival de música Nits de Clàssica

Foto : Presentació del festival de música Nits de Clàssica
Avui s'ha presentat el festival de música Nits de Clàssica d'aquest 2018, una oportunitat única de conèixer els millors espais de la ciutat mitjançant la millor música. L'acte ha tingut lloc a l'Ajuntament de Girona amb la presència del vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, i el director artístic del festival, Víctor García de Gomar.

El festival Nits de Clàssica tindrà lloc del 28 de juny al 29 de juliol a diferents indrets de la ciutat. El claustre de la catedral, el Museu d'Art, l'Auditori de Girona, el monestir de Sant Daniel i Sant Pere de Galligants acolliran propostes destacades del panorama musical català i internacional en la setena edició d'aquest festival d'estiu.

El vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha destacat que «el festival té un cartell de luxe, amb un denominador comú: la qualitat. L'altra virtut de Nits de Clàssica és que enriqueix, diversifica i dinamitza l'oferta cultural, social i lúdica de les comarques gironines».

El director del festival, Víctor García de Gomar, ha assenyalat: «La nostra voluntat és programar música per a tots els públics i tots els gustos. El festival promou la creació artística, fa visible el talent local i permet ampliar l'oferta cultural».

Marta Madrenas, acaldessa de Girona, ha destacat que «Nits de Clàssica és un festival consolidat amb referents nacionals i internacionals, que potencia la creació i que ja s'ha fet un lloc entre els festivals d'estiu».

Leonard Bernstein serà molt present al festival en la celebració del seu centenari i també els compositors Debussy i Couperin.

Nits de Clàssica ha programat els concerts següents:

Concert inaugural a càrrec d'Isabelle Faust (violinista) i Alexander Melnikov (pianista). El primer concert inclou la Sonata KV 378, una de les darreres obres escrites per Mozart, quan encara era compositor de l'arquebisbe Colloredo a Salzburg. El segon concert integra la Sonata KV 481, obra que data del 1785, un dels anys més prolífics en la producció creativa del geni. D'alguna manera, aquest catàleg de sonates explica l'evolució de l'estil envers el Romanticisme.

El pianista rus Alexei Lubimov es presenta a Girona amb la integral de les Balades de Frederic Chopin: un recull de quatre impressionants peces per a piano que posen a prova les habilitats tècniques i musicals de l'intèrpret.

Gràcies a l'organista Juan de la Rubia i a una de les sopranos més aclamades per la bellesa i puresa de la seva veu, Carolyn Sampson, ens endinsarem en aquest interessant àlbum de la música domèstica del segle XVIII, dels gustos de la família Bach, amb el Quadern d'Anna Magdalena Bach.

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), dirigida per Manel Valdivieso, fa el seu homenatge particular a Leonard Bernstein amb la interpretació d'una selecció del seu Divertimento. També oferiran «Tità», la Simfonia núm. 1, en Re major, de G. Mahler.

Christophe Rousset i la seva formació, Les Talens Lyriques, ens interpretaran les Lliçons de tenebres, de François Couperin, una de les obres més impressionants de la música vocal del Barroc musical, i diferents obres de M. A. Charpentier.

En l'edició d'enguany s'inicia l'estrena d'una nova obra musical per fascicles. Durant tres anys consecutius, el compositor Joan Magrané ens sorprendrà amb un lliurament de la seva nova Missa a sis veus, composició encarregada pel festival. Magrané, que resideix entre Barcelona i París, fa servir diferents fonts poètiques i artístiques (des d'Ausiàs March fins a Miquel Barceló). Fascinat per la veu, rep la invitació del festival i mostra els lligams entre la seva música i la de Desprez, Lassus i Monteverdi. Musica Reservata de Barcelona, amb la seva transparència i puresa, ens oferirà aquest diàleg de perspectives.

Isabelle Faust & Friends presentaran una de les obres de cambra més estimades: l'Octet de Franz Schubert. Escrita com a resposta a l'encàrrec de tenir una peça similar al Septet, op. 20, de Beethoven, Schubert va crear una obra de bellesa indiscutible. Completen el programa les breus però intenses Bagatel·les per a quartet d'Anton Webern.

Dos noms que han entrat de forma fulgurant en el circuit internacional són Kian Soltani (violoncel) i Aaron Pilsan (piano), que oferiran un concert de cambra amb obres de Bach, Brahms, Vali i Piazzola.

La Jove Orquestra de les Comarques Gironines, sota la direcció de Lucas Macías, interpretarà el primer dels concerts per a flauta i orquestra de Mozart. La vetllada clourà amb la impressionant Simfonia «Patètica» de Txaikovski, un personal cant de cigne ple de monumentalitat, sensibilitat i contundència emocional.

El baríton francès Stéphane Degout, acompanyat del pianista també francès Alain Planès, interpretaran les sensibles melodies de Poulenc, algunes de les cançons de Debussy (en el centenari de la seva mort) i el desacomplexat tríptic que Ravel va dedicar al nostre Don Quixot.

El contratenor d'origen polonès Orlinski, cantant que crida l'atenció per la bellesa vocal i la interpretació audaç, fa el seu debut a Catalunya. Un moment important per prendre nota d'un nom que s'afegeix a la llista dels més grans.

Aquests concerts s'intercalen novament amb la proposta musical de Notes al Parc.