Notícies

La programació del Pati Cultural segueix endavant i la cultura popular deixa pas al teatre musical

Foto : Càntut. Foto: Xavi Olmos
Malgrat la pluja que està caient aquests dies a la ciutat de Girona, el Pati Cultural se n'ha pogut mantenir aliè i ha pogut dur a terme totes les actuacions que fins ara estaven programades. Amb una quasi perfecta puntualitat, cada dia, a les set del vespre, ha pujat a l'escenari una de les agrupacions que aquest any conformen el Pati.

Seguint amb el canvi de rumb que ha fet enguany aquest esdeveniment, i fent honor al seu caràcter interdisciplinari, les dues actuacions següents les protagonitza la cultura popular, amb la banda de folk banyolina Germà Negre i els musicals de Broadway.

Avui, dijous 17 de maig, actuarà la banda de folk banyolina Germà Negre, que agafa com a principal inspiració el rebost de la cultura popular. D'aquí n'extreuen la matèria primera per reivindicar aquest patrimoni com a eix motor de la nostra identitat nacional. Tot plegat, dins l'embolcall de la música festiva de sonoritats d'arrel tradicional.

En aquesta ocasió, alguns dels membres de la formació participaran en una trobada en què s'explicarà què és el projecte «Càntut, cançons de tradició oral» i es presentaran algunes de les cançons del nou disc, Molt de porc i poca salsitxa (Halley Records, 2018), que precisament neix d'una dita popular utilitzada a les comarques gironines. El disc és una clara crítica de les desigualtats econòmiques, el mal repartiment i la corrupció, però també expressa una autocrítica davant l'immobilisme de la societat.

El projecte «Càntut, cançons de tradició oral» neix l'any 2012 per recollir i difondre la música popular i tradicional recordada per la gent més gran de les comarques gironines i reivindicar, així, unes cançons i uns repertoris musicals lligats a la cultura catalana. A més, amb la intenció de fer viure aquestes cançons perquè esdevinguin més emotives, pràctiques i comunicatives, neix el Festival Càntut a Cassà de la Selva: una proposta per a tots els públics amb concerts, tallers, xerrades, exposicions i espais i moments per cantar en comunitat totes aquelles cançons que resten a la memòria de persones de diverses generacions. Enguany el festival tindrà lloc del 16 al 18 de novembre.

Demà, divendres 18 de maig, actuaran els alumnes del Taller de Musicals que imparteix l'Escola de Música Moderna de Girona (EMMG).

Després de l'estrena d'A Bit of Broadway i en plena gira educativa, els alumnes del Taller de Musicals que imparteix l'Escola de Música Moderna de Girona (EMMG) han seguit treballant diferents temes que formen part del repertori clàssic dels musicals, endinsant-se en aquest llenguatge i descobrint els estils de diferents èpoques i compositors.

El resultat d'aquest estudi és aquest espectacle, Pessics de Broadway, en format de concert de vint veus, acompanyades al piano per Santi Escura i dirigides per Montserrat Cristau, professora de cant i directora pedagògica i artística de l'espectacle.

El repertori inclou peces de musicals com: High Soviety, Jesus Christ Superstar, Mamma Mia, El petit príncep, Annie, Spring Awakening, Hair Spray, Bonnie & Clide, Grease i Rent, entre d'altres.

La resta d'actuacions del Pati seran a càrrec de la Jove Companyia de Dansa Contemporània de l'Escola Municipal de Dansa de Celrà i el Cor Teatre Joves de la Factoria d'Arts Escèniques de Banyoles.