Notícies

Signatura de convenis dels projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT)

Foto : Auor: M. Artalejo
La Diputació de Girona hi aporta 2.976.085,16 euros.
Avui dimecres, 16 de maig, s'han signat els cinc convenis de col·laboració per a l'execució dels projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT) amb una despesa elegible aprovada per un total de 13.142.928,63 euros. Es culmina així l'etapa de preparació i presentació dels PECT, que es va iniciar a l'abril del 2016 amb la convocatòria del departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge i, també, la convocatòria que la Diputació de Girona va fer als ajuntaments, consells comarcals i entitats del territori.

En l'acte hi han assistit el president de la Diputació de Girona, Pere Vila; la diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona; així com els diferents representants de les institucions amb projectes d'especialització i competitivitat territorial: Marta Madrenas, alcaldessa de Girona; Joaquim Salvi, rector de la UdG; Josep M. Corominas, president de Dipsalut; Jordi Xargay, president CC del Pla de l'Estany; Salvador Balliu, president Consell comarcal de La Selva; Ramon Moliner, president CC de la Cerdanya; Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç de Girona; Albert Gómez, president del Consorci Vies Verdes de Girona; Martí Masferrer, director-gerent de la Fundació Salut Empordà; Josep M. Monfort, president de la Fundació Mas Badia; Miquel Ventura, president de la Fundació Privada Mar; Josep M. Rufí, president de la Junta Central d'usuaris d'Aigües del Baix Ter; Lluis Sais, president Comunitat Intermunicipal d'Aigües del Daró-Ter; Dolça Vilallonga, presidenta Associació gironina de teatre; Eduard Bosch, president Fundació Privada Escola de Gestió; Jordi Planagumà, secretari Fundació Privada Casa de la Música de les comarques gironines.

Al decret del president de la Diputació de Girona, de 21 de juliol de 2016, s'acorda presentar a 5 sol·licituds per a 5 PECT en els àmbits següents:

1. Innovació. "Girona, ecosistema innovador". (001-P-000022).

2.Turisme.  "Costa Brava Pirineu de Girona: natura, cultura i intel·ligència en xarxa". (001-P-000042).

3. Aigua. "Girona, regió sensible a l'aigua". (001-P-000082).

4. Salut. "Girona, regió saludable" (001-P-000323).

5. Cultura. "Indústries culturals i creatives de Girona i el seu entorn territorial". (001-P-000482).

Es varen presentar cinc PECT, dels quals, en fase d'aprovació inicial, la Generalitat en va aprovar quatre - el de turisme en va quedar fora-. Gràcies a les al·legacions conjuntes que les entitats i la Diputació van elaborar i presentar, es va aconseguir recuperar el PECT de Turisme i, més de 2 milions de despesa elegible en els altres quatre programes.

En aquests moments amb el total dels PECT hi ha aprovada una despesa elegible total de 13.142.928,63 euros. El FEDER n'aporta la meitat (6.571.464,32 euros) i la Diputació de Girona ajuda a les entitats amb un 25% (2.976.085,16).

Innovació. Girona, ecosistema innovador. 2.482.976,84 euros. Diputació, Universitat, Ajuntament de Figueres i Consell comarcal de La Selva.
Aquest projecte proposa organitzar la demarcació de Girona com un veritable sistema territorial d'innovació, operatiu i coordinat, millorar la competitivitat i treballar la transferència de coneixement des de la universitat a les empreses.

Turisme. Costa Brava Pirineu de Girona: natura, cultura i intel·ligència en xarxa. 1.436.722,72 euros. Diputació, Consell Comarcal de l'Alt Empordà; Consell Comarcal del Pla de l'Estany; Agència Ripollès Desenvolupament; Consell Comarcal de la Cerdanya; Consorci Vies Verdes; i Universitat de Girona.
Aquest projecte proposa posar en valor el patrimoni natural i cultural, la creació d'una xarxa de camins intel·ligents i accessibles, el treball en xarxa, i l'ús de les noves tecnologies, i afavorir la participació i la cooperació dels agents turístics.

Aigua. Girona, regió sensible a l'aigua. 2.656.084,26 euros. La Diputació, la Universitat l'IRTA, la Fundació Mas Badia, la Junta Central d'Usuaris i la Fundació Mar; a més, compta amb la participació de 10 entitats més del Baix Ter que, encara que no en són beneficiàries, aporten coneixement i expertesa al projecte.
Aquest projecte desplegarà, mitjançant instruments i tècniques que milloraran l'ús i la gestió de l'aigua i el sòl, un conjunt d'operacions destinades a reduir la inestabilitat hidrològica i a refermar la competitivitat dels diversos sectors socioeconòmics.


Salut. Girona, regió saludable. 2.916.481 euros. Dipsalut, Idibgi Fundació Salut Empordà.
L'objectiu del projecte és crear un sistema innovador de gestió cooperativa entre els agents de salut per, aprofitant les noves tecnologies de la informació i la comunicació, abordar noves polítiques de promoció de la salut i benestar i prevenció de les malalties cròniques més prevalents a la comunitat i, especialment, en la població depenent i vulnerable.


Cultura. Indústries culturals i creatives de Girona i el seu entorn territorial. 3.650.664,09 euros. Diputació i Ajuntament de Girona.
Aquest projecte serà un dinamitzador de l'activitat cultural del territori, una eina de coordinació i foment de les arts, que contribueixi a l'activació de l'economia i generi ocupació de qualitat  per impulsar les indústries culturals i creatives com a sector econòmic potent i fer emergir el talent cultural. També s'utilitzaran part de la subvenció en la rehabilitació i reforma de l'antic cinema Modern.

Documentació

logos 17/05/2018