Notícies

La música clàssica, el soul i el funk, protagonistes del Pati Cultural d'avui i de demà

Foto : GIOrquestra - GIOSolistes - Foto: Dugudun Fotografia
El Pati Cultural de la Diputació segueix amb la seva programació setmanal deixant pas, aquesta vegada, a la música clàssica, a càrrec dels caps de corda de la GIOrquestra, i a la música soul i funk, interpretada pels joves músics de la Black Music Big Band .

Avui, dimarts 15 de maig, Aquest vespre els caps de corda de la GIOrquestra (Frédéric Descargues, Eszter Schütz, Joan Fèlix i François Ragot) interpretaran la transcripció del conegudíssim Rèquiem de Mozart per a quartet de corda.

La presentació oficial de GIOrquestra va tenir lloc el 5 de febrer de 2012 a la Sala Montsalvatge de l'Auditori de Girona, amb el cartell d'entrades exhaurides i amb quatre padrins de luxe: la Nina, Albert Guinovart, Gemma Coma-Alabert i Jordi Molina. Un èxit de públic i de crítica que també ha acompanyat els concerts posteriors de programació pròpia a l'Auditori de Girona. D'entre la notòria trajectòria que ha seguit la GIOrquestra, cal destacar les col·laboracions amb solistes nacionals i internacionals com Nemanja Radulovic, Daniel Müller-Schott, Milos Karadaglic, Sílvia Pérez Cruz, Albert Guinovart, Lluís Claret, Alba Ventura, Mireia Farrés, Vicens Prats i Lluís Rodríguez Salvà, entre d'altres. De les seves actuacions cal remarcar la inauguració del Festival Jardins Palau Reial de Pedralbes acompanyant el tenor Josep Carreras i la cantant Buika, la participació a la gala de La Sardana de l'Any a l'Auditori de Barcelona i, d'entre les de la província de Girona, els concerts a Banyoles, Palafrugell, la Bisbal d'Empordà, al Teatre Principal d'Olot, al Festival Portalblau de l'Escala, al Musicant de Campllong, a l'Espai Ter de Torroella de Montgrí i al Festival Tempo Sota les Estrelles de Girona. La GIO és un projecte sòlid i de futur dins el panorama musical català.

Demà, dimecres 16 de maig, serà el torn de la Black Music Big Band, que actuarà en una versió reduïda i adaptada expressament per al Pati Cultural: el Black Music Combo. Es tracta d'un projecte formatiu sorgit de la Fundació Casa de la Música de les comarques gironines que en només dos anys i mig s'ha convertit en un referent a casa nostra. Composta per alumnes de diferents escoles de música, tots entre 13 i 25 anys, aquesta formació ha engrescat aquests joves a interpretar i a viure la música del soul i el funk de manera intensa. En molt poc temps ja han enregistrat un CD amb col·laboracions de grans artistes de la talla de Llibert Fortuny, Raynald Colom o The Sey Sisters, i alhora han rodat un documental que s'ha emès pel Canal 33.

La Fundació Casa de la Música funciona a les comarques gironines des de l'any 2005 i és un projecte de transformació i dinamització de l'escena musical en aquestes comarques. Es treballa la música des de la vessant de la formació, la creació, l'exhibició i la participació ciutadana i la dinamització. Entre moltes de les activitats que porta a terme la Fundació podríem destacar-ne la gestió dels bucs d'assaig de l'Espai Marfà; la nova Escola Tècnica de l'Espectacle (ETECAM), situada a la Factoria Cultural Coma Cros, o la programació de concerts a La Mirona.

La resta d'actuacions del Pati seran a càrrec d'Alter Sinergies, l'Escola de Música Moderna de Girona, la Jove Companyia de Dansa Contemporània de l'Escola Municipal de Dansa de Celrà i el Cor Teatre Joves de la Factoria d'Arts Escèniques de Banyoles.