Notícies

La Diputació, premiada per l'actuació mediambiental que duu a terme a l'illa de Portlligat

Foto : La Diputació, premiada per l'actuació mediambiental que duu a terme a l'illa de Portlligat
El projecte d'eliminació de flora exòtica invasora i de restauració dels hàbitats naturals degradats a l'illa de Portlligat (Cadaqués) que la Diputació executa des del 2009 ha estat guardonat amb el I Premio a las Buenas Prácticas Locales + Biodiversidad, que atorga la Red de Gobiernos Locales + Biodiversidad.

El projecte gironí ha obtingut concretament el primer premi de la categoria Flora. L'acte de lliurament ha tingut lloc avui a Madrid, en el marc de la VII Asamblea de la Red de Gobiernos Locales + Biodiversidad, de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), i el guardó l'ha recollit el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella.

L'illa de Portlligat
L'illa té vuit hectàrees de superfície i és propietat de la Diputació de Girona. Va ser adquirida als anys noranta per protegir-ne els valors naturals de l'especulació urbanística just abans de la declaració del Parc Natural del Cap de Creus.
Abans de començar el projecte, els hàbitats naturals d'aquesta zona presentaven un estat de degradació molt elevat. L'ungla de gat (Carpobrotus edulis), planta exòtica invasora procedent de Sud-àfrica, ocupava més del 70 % de la superfície i perjudicava la flora autòctona. També hi havia altres espècies invasores amb greus afectacions sobre la biodiversitat i el paisatge. A més, quedaven restes d'obra, d'amiant i ciment entre d'altres, escampats per l'illa, com a resultat de la gestió indeguda de la demolició d'antics edificis.

Resultats obtinguts
L'ungla de gat està pràcticament eliminada, així com les restes d'obra perilloses. Anualment se segueixen fent actuacions de revisió, amb una clara disminució, any rere any, de l'ungla de gat,  ja que el banc de llavors s'està esgotant. S'evidencia una recuperació molt favorable de la flora pròpia, amb especial incidència en les espècies de més interès de conservació: Limonium sp i Armeria ruscinonensis. A més, la ciutadania ha mostrat un interès favorable pel projecte, fet que ha propiciat la predisposició d'alguns propietaris del municipi a eliminar les espècies invasores dels seus jardins, i també ha despertat l'interès de diverses administracions públiques sobre els resultats i les metodologies utilitzades.

El projecte s'ha executat en col·laboració amb la Fundació bancària "la Caixa", el Parc Natural del Cap de Creus, l'Ajuntament de Cadaqués i la Generalitat de Catalunya.