Notícies

Publicat el llibre Petita història de les vies verdes de Girona

Foto :
Forma part de la col·lecció «Petites Històries» i l'ha il·lustrat Pilarín Bayés

La Diputació de Girona i el Consorci de les Vies Verdes de Girona han presentat el llibre Petita història de les vies verdes de Girona, editat per l'editorial Mediterrània. El llibre s'inclou dins la col·lecció «Petites Històries», està il·lustrat per Pilarín Bayés i escrit per Sílvia Marty, tècnica del Consorci. Es podrà adquirir a les principals llibreries de les comarques gironines, a un preu de set euros.

La Petita història de les vies verdes s'ha presentat avui a la Diputació de Girona, amb la presència del vicepresident tercer de la Diputació, Albert Piñeira, i el president del Consorci de les Vies Verdes de Girona, Albert Gómez.

L'editorial Mediterrània es va interessar a fer-se ressò de la història d'aquestes rutes, vinculades a la història dels carrilets de Girona, i va presentar la proposta d'edició al Consorci, que alhora la va valorar amb la Diputació de Girona. La Diputació va encarregar l'edició i la impressió de 2.500 exemplars a l'editorial, amb un cost de 8.540 euros més IVA. Dos mil exemplars són propietat de la Diputació, que els distribuirà a punts de venda de Girona i en facilitarà a la seva xarxa de biblioteques; els cinc-cents restants són propietats de l'editorial i es distribuiran per la resta del territori català.

Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona, ha remarcat que «la Diputació participa en la difusió de les rutes, la història i el valor de les vies verdes com a espai de lleure i salut i com a pretext per parlar del patrimoni natural i cultural».«La Petita història de les vies verdes fa un recorregut des de final del segle XIX (amb la burgesia industrial) fins a l'actualitat (del pas de la via fèrria a la via verda)».

Albert Gómez, president del Consorci de Vies Verdes, ha destacat que «la proposta d'aquesta edició lliga perfectament amb la voluntat que les vies verdes de Girona siguin un espai de lleure per a tots els públics, i també un espai de recuperació de la memòria». I n'ha apuntat els objectius: «divulgar les vies verdes en un llenguatge entenedor; mantenir la memòria històrica i patrimonial de les comarques gironines, i potenciar el turisme actiu i saludable».

La Diputació i el Consorci contribueixen, així, a recuperar la memòria dels traçats, donat que  la història de les vies verdes ha estat sempre lligada a la història de les poblacions que les conformen, als hàbits de la seva gent, al desenvolupament econòmic i a l'oci. La Petita història de les vies verdes de Girona és un llibre il·lustrat i pensat per a nens, però que s'adreça a tota la família.



Una col·lecció amb molta història
 
La col·lecció «Petites Històries» s'edita des de l'any 1983, i amb aquest llibre sobre les vies verdes de Girona s'ha arribat al número 312. Tots els llibres de la col·lecció, la més extensa i emblemàtica de l'editorial, són contes de no-ficció que tracten temes i fragments de la història de Catalunya: monuments, poblacions, festes, actes populars... Els autors són diversos, o bé escriptors reconeguts o experts en la temàtica que s'explica, i les il·lustracions, de Pilarín Bayés.