Notícies

Restaurada la torre de les Hores de Pals

Dissabte passat es va inaugurar la torre de les Hores de Pals, que va obrir les portes després d'un seguit d'obres de restauració dirigides per la Diputació de Girona a través del seu Servei de Monuments. A l'acte van assistir-hi el vicepresident de la Diputació Albert Piñeira i l'alcalde de Pals, Sergi Brull.

Les obres es van iniciar gràcies a una subvenció de la Diputació de Girona per restaurar la torre de les Hores. Donada la complexitat d'aquesta restauració, els treballs s'han fet per fases i han comportat la rehabilitació de l'exterior, l'interior i els accessos de l'edifici, per garantir la seguretat dels visitants i obrir les portes al públic i al turisme.

La Diputació es preocupa de mantenir i restaurar els edificis i les estructures que defineixen la història de les comarques de Girona. En aquest sentit, Albert Piñeira ha destacat que «seria un error greu preocupar-nos només de les noves construccions i no mantenir el nostre patrimoni ni tenir-ne cura. Com molts sabeu, aquest matí hem inaugurat les obres de restauració de l'església de Salarsa», i ha afegit que «això mostra que la demarcació de Girona té un passat arquitectònic ric, que comporta una responsabilitat de rehabilitació, atenció i manteniment que des d'aquesta institució ens comprometem a assolir». 

Després de la inauguració, el cap del Servei de Monuments de la Diputació de Girona, Lluís Bayona, ha fet una visita guiada per la torre, amb explicacions tècniques sobre la història i les obres de restauració.

L'anomenada torre de les Hores de Pals és, en realitat, la principal resta que es conserva de l'antic castell de la població, que és esmentat per primera vegada a finals del segle IX. L'origen del projecte de restauració de la torre de les Hores es troba en una petició feta per l'Ajuntament de Pals al Servei de Monuments de la Diputació de Girona perquè col·laborés en l'arranjament de l'escala d'accés interior, que s'emprava per fer-hi les tasques de manteniment i estava molt malmesa. Un cop estudiat l'edifici, el Servei va plantejar la possibilitat de no limitar-se a un simple condicionament dels accessos, sinó de fer-lo visitable. Valorada i aprovada aquesta proposta, el projecte es va desenvolupar i es va executar per fases, compreses entre els anys 2012 i 2018. En definitiva, el principal imperatiu que ha definit la intervenció ha estat adequar el conjunt per a la visita, que, gràcies a la situació elevada de la torre, ens permet gaudir d'una magnífica balconada amb vistes a la població i a l'entorn més immediat.

ÀMBITCultura

Documentació